Lapsed kontrolli alla

Äsja vastu võetud kooliseaduse alusel hakatakse trahvima neid lapsevanemaid, kelle võsukesed koolist poppi panevad. Üks põhjuseta puudutud tund lööb pere eelarvesse sajakroonise augu, üle kümne tunni koolist puudunud rübliku vanemad aga peavad tegema 15 päeva ühiskondlikult kasulikku tööd ning neil aetakse pea kiilaks.

Lisaks juba puudutud tundide trahvidele hakatakse vanematele määrama ennetavaid hoiatustrahve ka nende laste eest, kes veel ei ole puudunud, kuid kelle suhtes on kahtlus, et nad võivad kunagi puuduma hakata.

Kuna on selge, et tegelikult pole Eestis ühtegi last, kes koolist ei puuduks, kehtestatakse trahvid ka nendele lapsevanematele, kellel veel lapsi ei ole, kuid kes neid kunagi võivad saada, sest kui nood kunagi peaksid sündima, hakkavad nad nagunii koolist poppi tegema.

Mõned neist võivad hakata koguni suitsetama ja õlut jooma, mille eest on samuti trahvid ette nähtud.

Need noored, kes ise on kunagi koolist põhjuseta puudunud, peavad laste saamiseks taotlema riikliku loa.

Selleks tuleb teha avaldus siseministeeriumile, kohalikule omavalitsusele ning elukohajärgsele maksuametile, tuues avalduses esile põhjused, miks nad tahavad last saada, ning selgitades, kuidas nad tagavad, et nende laps tulevikus korralikult koolis käib.

Kui laps on saadud ilma loata, tuleb vanematel maksta 1400 krooni trahvi iga lapse saamisele viitava tegevuse eest. Summale lisandub käibemaks.

Uue pereseaduse kohaselt aga suureneb kohtute roll laste kasvatamisel. Nii saab lapsevanem lapselt kruubipudru, hernesupi ning spinati söömist nõuda vaid kohtu loaga, samuti vajavad vanemad kohtu luba siis, kui nad tahavad lapse magustoidust või kartulikrõpsudest ilma jätta.

Alates järgmisest aastast on õigus lapsi saada vaid kohtunikel, prokuröridel, politseinikel ja vandeadvokaatidel, sest ainult seadusi väga hästi tundvad inimesed suudavad tagada, et nende lapsed koolist põhjuseta ei puuduks.

VILJAM KLINTTON
vahetusüliõpilane Paidest


KOKSTI

Limerik

Kord Aafrikas kuu aega jutti
said kolkida tuhatkond kutti -
kes kolle, kes konte,
kuid nägid seal tonte
paar võrdõigusnõuete mutti.

A. ITSKOK


Autor: Tarmo Vaarmets


VILDE VAADE

ANTON VILDE
kroonides ja eurodes

Ühel juulikuiselt külmal päeval astus mu juurde tuppa Talje Tihe (üks õdedest Tihedatest), tõstis särgi üle pea, naeratas ja vuristas rõõmsalt: "Nüüd peab rindu näitama kroonides ja eurodes!"

Ehmunud, nagu ma olin, küsisin, et kas ta on ikka terve. Ta ütles seepeale, et telekas räägiti sellest ja et uuest aastast pidi päris hullumaja lahti minema.

Talje, särk silmadel, lisas, et nõndaviisi näitamisest pääsevad vaid viied, kuna aga tema viie ei ole, siis peab näitama. Sest selline on seadus. Ja kui ta ei näita, siis tulevad ametnikud ja teevad talle soolase trahvi - nii eurodes kui kroonides.

Kui Talje oli läinud, tuli ta õde Telje ja sosistas mulle kõrva. Et olgu ma rahulik ja kannatlik - enne 1. jaanuari rindu tõsta ega kas või natukenegi ülespoole kohendada ei tohi. Sest ametnikud hoidvat sellel rangelt silma peal, ja kes seda varem teeb, saab trahvi kaela - nii eurodes kui kroonides.

Käisin turul. Nägin, et alanud on suvine meeletu hinnaalandus. Värske porgandi kimp maksis 20, kuid selle all oli teinegi, väikselt kirjutatud hind: 1.28.

Sääraseid hinnarallisid oli teisigi: iga kauba all oli teinegi, palju odavam hind. Küll on ikka keerulisel ajal hea elu - vali, millist hinda tahad! Ja muidugi ostja võidab!

Kui turult tagasi tulin, trehvasin Rahvaliidu uue juhiga. Kätlesime ja patsutasime teineteisele õlale nagu vanad kamraadid muiste, tegime mõned joogid, tõmbasime siit-sealt niite.

Mina kui poliitanalüütik ennustasin, et järgmistel parlamendivalimistel terendab silme ees 12 tooli.

Seepeale pakkus ta mulle tööd: minust võib saada suulise võrdõiguslikkuse volinik. See on ametnik, kes võitleb igakülgse suulise asjaajamise eest, suurendab suulise osa kirjutamise ja kirjapildi kõrval ning analüüsib suulist olukorda riigis.

Varsti lõpeb jalgpall ära. Ei tea, mida edasi teha - siis pole ju enam mitte midagi telekast vaadata. Peab vist analoogile tagasi minema, sest vanasti oli telekast palju rohkem saateid vaadata kui praegu digitele ajal.


RETROVIISOR

LEMBIT REMMELGAS

Võõramaalastel on palju nimesid, mis meie keeli naljakad või lausa ropud kõlavad. Eriti siis, kui neid meie moodi hääldada.

Varases nooruses lugesin kergelt punastades lugu taani maadeuurijast Vitus Beringist, kes tsaarivalitsuse auks Beringi väina avastas.

Hiljem läksid kõrvad õhetama, kui Tallinnfilmi friigifilmi "Hukkunud alpinisti hotell" tiitritest lugesin näitlejanime Uldis Pucitis.

Praegu, kui mu abikaasa ja tütar idioodi järjekindlusega iga õhtul vahivad mingit jäledat saadet "America's Top Model", hakkan ma teises toas raamatut lugedes perversselt itsitama, kui kuulen, et ekraanile ilmub saatejuht, endine tippmodell Tyra Banks.

Oma nimekoosluse poolest ületamatu oli soomlaste kadunud huumoriisa Spede Pasanen. Pasane ja peaaegu pede kah veel.

Ega meiegi kuulsad pojad-tütred kusagil väljamaal välja naermata jäänud. Mõtlen, kui palju nalja võis omal ajal saada iga Nõukogude ametnik, kui vajalikel põhjustel esitasid talle oma passi näiteks fotograaf Toomas Huik või arhitekt Jaak Huimerind.

Oli meil kunagi tubli tennisist Maria Kull, kes Soome võistlustele sõites vahetas nime Kotkaks. Aegu hiljem oli näitleja Elle Kull nii julge, et laskis oma nime Soome ajaloofilmi "Rauaaeg" tiitritesse autentsel kujul kirja panna.

Mul endal on sihuke nimi, mis tõenäoliselt kusagil pügmeedegi hulgas erilist kombeärevust ei tekita. Kahjuks.

Küll aga ütles kunagi ammu Leedus mulle noorsooajakirja Nemunas peatoimetaja mulle rikkalikult kaetud laua ääres: "Sina võiksid kohe nime muutmata meile emigreeruda, sul leedu nimelõpp juba olemas."


VAATAKS TÕTT

LEMBITU KUUSE: "Mul ei ole midagi naiste vastu, pigem absoluutselt vastupidi."

ETV, 21. veebruar 2006


TÕRRE PÕHJAST

Naised ei taha jalgpalli mängida, sest kõik 11 ei ilmuks iial rahva ette samades riietes.

PHYLLIS DILLER


AMET EI RIKU

  • Kurinahk oli tätoveeritud.
  • Juuksur tegi soenguga külma.
  • Ketraja nosis vokirooga.
  • Kana haudus kukele kättemaksu.
  • Tulipea vesistas, kui vesipea tulistas.

ANDRES ÜLVISTE


LEMMIKLINNUD 2.

  • Toksikomaanil rähn.
  • Puuraiduril puukoristaja.
  • Juveliiril kuldnokk.
  • Humoristil naerukajakas.
  • Ropendajal raisakotkas.

JÜRI PAET