See aga EFSAt ei veena. Nende kinnitatud terviseväidete nimekirjas on lubatud väiteks “Rukkikiudained aitavad kaasa normaalsele sooletalitlusele”.

Veterinaar- ja toiduamet väidab, et neil kahel lausel on kardinaalne vahe,” ütleb Karja pagariäri juhataja Aivo Kanemägi.

Võimalus väide hoopis ära võtta kõne alla ei tule. Kuna enam kui 15 aastat tagasi valmistama hakatud leiva nimi on just nimelt terviseleib, nõudis VTA varasemale direktiivile tuginedes, et pakendil peab olema nimele ka põhjendus. Nii toodigi välja kiudainete seedimist soodustavad omadused.

Suurendab väljaheite hulka

Nüüd mil seedimise soodustamise asemel peab esile tooma “normaalse sooletalitluse”, ei kutsu see Kanemägi hinnangul tarbijat leiba ostma.

Õnneks on rukkikiudainete kohta käiv sundlause üsna leebe, võrreldes nisuklii või kaeratera kiudainetega, mis euroametnike hinnangul “aitavad suurendada väljaheite hulka”. “See küll ostma ei ärgita,” tõdeb ka Aivo Kanemägi.

Ettevõtja praktiline mure on aga selles, et terviseleiva senise kirjaga pakendeid jagub tal 2015. aasta keskpaigani, VTA andis loa neid kasutada vaid 2013. aasta lõpuni.

Seega peab Karja pagar poolteise aasta varu pakendeid lihtsalt ära viskama ja kuludesse kandma. “Kas ettevõtjatel muresid veel vähe on, et peab sellise jamaga tegelema!” on pagaritööstuse juht pahane.

VTA jaekaubanduse, mahepõllumajanduse ja mitteloomse toidu büroo peaspetsialist Tiiu Rand väidab aga, et tööstused olid valdavalt teadlikud sellest, mis juhtub, kui kasutatav väide ei saa olema lubatud väidete nimekirjas.

Samas hindas EFSA väiteid pea neli ja pool aastat, enne kui tänavu mais avaldati 222 lubatud väidet. Seega olid ettevõtjad pikalt teadmatuses.

“Tervisealase väite esitamine ei ole kohustus, vaid võimalus esitleda ja reklaamida oma toodet teistest toodetest eristuvana,” rõhutab Rand.

Samas hindab ta nende kasutamist Eesti tootjate poolt pigem tagasihoidlikuks. Tervisealaseid väiteid on kirjas piimatoodetel, jookidel, leival ja teraviljakrõbuskitel.

Nüüd on need vähesedki sundvaliku ees – senised pakendid tuleb vahetada uute vastu. Üleminekuaeg kestis detsembri keskpaigani, ja kui mõni ettevõte tahab varem tellitud pakendeid pikemalt kasutada, peab ta VTA-lt luba küsima. Kauem kui aastaks luba ei anta.

Joogitootjal Largo oli tervisealane väide nelja toote peal. Neist kahe tootmine on praeguseks lõpetatud. Ploomi- ja multinektari pakendi kasutamiseks küsiti pikendust.

“Kõik teavad, et ploominektar on seedimisele hea, aga meil on sinna lisatud veel ka inuliini,” räägib Largo tehnoloog Kristi Paimla. Kuna aga inuliini kohta pole veel ühtegi väidet kinnitatud, tuleb teha uued pakendid, kus pole viidet seedimise soodustamisele.

EFSA on ummikus

Eraldi teema on probiootilise piimhappebakteriga ME-3 rikastatud Helluse piimatooted ja laktobatsilli Tensia sisaldav südamejuust. Seni pole EFSA kinnitanud ühtegi probiootiliste bakteritega rikastatud toote kohta käivat terviseväidet.

“See ei kahanda ME-3 bakteri tõestatud kasutegureid,” märgib Helluse sarja tootva Tere ASi turundus- ja tootearendusosakonna juhataja Alar Pink.

Tere on juba pikemat aega koostöös Tartu Ülikooliga teinud uusi uuringuid, et esitada taotlus, mis oleks kooskõlas EFSA muutunud nõudmistega.

“Praeguses olukorras olime sunnitud tõesti ka pakendid viima vastavusse EFSA uute nõuetega ning nüüdseks on suurem osa ümberkujundatud pakendeid juba lettidel,” lisab Pink.

Ka E-Piima juht Jaanus Murakas ütleb, et nad on sunnitud südamejuustu pakendilt eemaldama lause, mis ütleb, et selle juustu söömine tugevdab tervist ning mõjub hästi südame tööle ja veresoonkonnale.

Paberid juustuga kaasa

Küll aga tahavad nad pakendil kirjeldada juustus sisalduva Tensia bakteri häid omadusi, mis on ka teaduslikult tõestatud.

“EFSA on probiootiliste toodetega ummikusse jooksnud,” märgib ta. “Nad tegelevad toiduohutusega ehk toidu kvaliteedi kõige alumise astme hindamisega, südamejuust ja Hellus on aga toidu tipp.”

Kuna pole selgeid reegleid, kuidas selliseid tipptooteid hinnata, ei oska keegi öelda, kui kaua läheb innovaatiliste toodete kohta käivate terviseväidete hindamisega aega.

“EFSA tunnistas eelmisel aastal esimest korda, et kaltsium parandab luid,” muigab Murakas mõrult. “Kõik teavad seda juba 50 aastat!”

Eraldi probleem on see, kuidas pärast aastatepikkusi uuringuid pressida näiteks südamejuustu head omadused ühte lausesse. See ei ole Muraka hinnangul lihtsalt võimalik.

Pigem tuleks iga juustupakiga anda tarbijale kaasa mitu paberit, kus on tervistavad omadused lahti kirjutatud.



EUROBÜROKRAATIA

Lubatud sõnastused

- Kaeratera kiudained aitavad suurendada väljaheite hulka.

- Nisuklii kiudained aitavad kiirendada soolestiku tööd.

- Kaltsium osaleb rakkude jagunemise protsessis.

- Kaltsium aitab kaasa normaalsele vere hüübimisele, energiavahetusele, lihaste tööle, närviülekandele ja seedeensüümide normaalsele tööle.

- Liha ja kala aitavad tõsta raua imendumist, kui teisi
rauda sisaldavaid toite süüa koos liha või kalaga.

- Raud aitab kaasa normaalsele kognitiivsele talitlusele.

Allikas: lubatud tervisealaste väidete nimekiri