Hõimurahvaste 300 eurose auhinna sai Udmurdimaa pühapaikade uurija Vladimir Kapitonovi kuva „Püha hiis Keremet vös". Võidupildil on vana hiiemänd ja palvekoda kuala, kus toimuvad praegugi pühad talitused.

Noorte 200 eurose peaauhinna pälvis Saaremaa Valjala koolis õppiv ja õpetaja Ester Vaiksaare juhendatud 14aastane Eev a Helga Kupits Väkra hiies tehtud pildiga “Kolm õde”.

Kokku antakse välja 20 auhinda, mille hulgas on ajaloolise Võromaa, Virumaa, Mulgimaa, saarte, Muinsuskaitseameti jm eriauhinnad. Lisaks rahalistele auhindadele jagatakse välja ratsaretk, suitsusauna külastus, Viru Folgi, Roheliste Rattaretke ja erinevate kursuste vabapääsmeid, raamatuid jpm.

Võidukuva autor Epp Libe õpib Eesti Maaülikoolis loodusturismi, külastab pühapaiku sageli, kuid kuvavõistluse avastas juhuslikult:

„Olen teadlik, et hiiepaiku soovitakse säilitada, kuid fotovõistluseni jõudsin juhuslikult, Salevere matkarada külastades, kuulutust silmates. Olime just suundumas Ohvriallikale. Külastan tihti erinevaid hiie- ja pühapaiku. Leian neis tugevaima ja kõige müstilisema sideme meie loodusega. Võidufoto on minu jaoks samuti eriline. See taasloob need emotsioonid, mida kohapeal tundsin ja toob judinad ihusse. Ma pole varem midagi niisugust tundnud.“

Võistlusel osales enam kui 700 pilti 170 autorilt. Noorim osavõtja on 4 ja vanim 82 aastane ning tase ulatub algajatest maailma tippudeni. Fotodel on jäädvustatud 31 riigi pühapaigad Euroopast, Aasiast, Aafrikast, Austraaliast ning Põhja- ja Lõuna-Aameerikast. Hõimurahvastest on esindatud saami, soome, ersa, handi, ingeri, karjala, komi, mari, udmurdi, vepsa ja seto pühapaigad. Enamik osavõtjaid on siiski Eestist ning pilte on kõigist maakondadest.

Vaata teisi pilte SIIT.

Kuvasid hindasid loodusfotograaf Arne Ader, ajakirjanik Helen Arusoo, kunstnik Elo Liiv ja etnoloog Svetlana Karm ERMist.

Hiite kuvavõistluse eesmärk on väärtustada ning jäädvustada ajaloolisi looduslikke pühapaiku, nendega seotud pärandit ning julgustada inimesi pühapaikadega tutvuma.