„Kolm aastat võttis aega, aga nüüd on valmis jah,“ ütleb Ruhnu vallavanem Jaan Urvet, kes hakkas koolimaja, mille kordumatut arhailisust imetlesid vaid külalised, renoveerimise asja ajama kohe, kui sellele ametipostile asus – 2014. aastal.

Kolme aasta jooksul muudeti 144aastane maja kaasaegseks, nii palju kui muinsuskaitse nõuded seda võimaldasid. Viimaste järgmine oligi kõige keerulisem.

„Eks nad ikka mõne liistu pärast pahandavad, aga ju saame sellest üle,“ loodab Urvet. „Panime maasoojuskütte, vahetasime aknad, soojustasime, ehitasime välja pööningukorruse, WC-d …“

Kuna maja on vana, tuli ehituse käigus välja ka põnevaid leide – vanu ajalehti, endisaegset tapeeti, seintele kinnitatud dokumente. Kooli, kus käib praegu kümme õpilast ja töötab seitse õpetajat, ehib Jaan Urveti sõnul nüüd ka vanaaegsete tindipottide kollektsioon. Sellist juba mujal pole!

Maja renoveerimine ja sellesse sisse ostetud uus mööbel maksis kokku 554 000 eurot. Hoone pidulik avamine toimib kolmapäeval, 20. detsembril.