„Veeteede Ameti peamiseks eesmärgiks on luua tingimused ohutuks veeliikluseks ning panustada merenduse arengusse. Haldame üle Eesti ca 1200 navigatsioonimärki, millest 41 on tuletornid ning ohutu veeliikluse mõttes on kõik märgid väga olulised. Samas on tuletornid ajalooliselt mänginud randlaste elus väga tähtsat rolli ning tänapäeval on tuletornid ka olulised merekultuuri sümbolid ja kultuuripärandi hoidjad, “ ütles Arikas.

„Seetõttu on ka meil olnud väga põnev jälgida konkursi kulgu, et milline tuletorn hääletatakse Eesti lemmikuks. Kõpu on väga vana ja väärikas tuletorn, mille nimel on ka päris palju rekordeid. Fakt, et Kõpu sai endale ligi veerandi kõikidest häältest, näitab, kui korda see tuletorn ka rahvale läheb.“

Arikase sõnul on Kõpu kõige külastatavam tuletorn Eestis. „Kuigi kõiki numbreid pole veel kokku löödud, saab siiski hinnata, et keskmiselt väisab Kõpu tuletorni aastas umbes 20 000 inimest,“ kirjeldas ta.

2019. aastal 488. sünnipäeva tähistav Kõpu tuletorn on Eesti vanim ning maailmas vanuselt suisa kolmas katkematult töötav tuletorn. Koostöös kohalike kogukondadega on amet saanud huvilistele külastamiseks avada 10 tuletorni ning nendest esimesena avati 2002. aastal just Kõpu.

Teised külastajatele avatud tuletornid on: Tahkuna, Ristna, Kihnu, Ruhnu, Vormsi, Pakri, Suurupi ülemine ja alumine ning Sõrve tuletorn. 2019. aasta kevadel on plaanis avada veel Naissaare ja Osmussaare tuletorn.
KÕPU TULETORN
  • Eesti vanim töötav tuletorn on Hiiumaal asuv Kõpu tuletorn, mis valmis aastal 1531. Tol ajal, kui Kõpu ehitati, polnud tuletornidel tuleruume ning siis tehti torni otsa suur lõke, mis merele paistis.
  • Tänapäeval on tuletornis kasutusel EMV 930M valgustugevusega ~2 000 000 cd latern, mis on tarbitava koguvõimsusega 1000 W. Kui kõikides teistes tulega märkides on kasutusel plinkiv tuli, siis ainult Kõpus tekitatakse plinkimine läbi pöörleva laterna ja terav valgus on näha 360° teatud sekundite tagant.
  • Kõpu tuli on Baltikumi ja Skandinaavia võimsaim ning tule nähtavuskaugus pimeda ajal on 26 meremiili.
  • Kõpu tuli asub 103,6 meetri kõrgusel merepinnast, mis on ühtlasi Eesti kõige kõrgemal asuv tuletorni tuli.