Kui tehnikahuvilised mehed kiirustasid põllumajandustehnika näitusele või traktorite kiirendusvõistlusi vaatama, siis pereemad seadsid end maasaia-pirukate sappa, asusid innukalt talukauba lettte läbi kammima või otsisid pere pisemate liikmete nõudmisel kohe üles nii kodu – kui taluloomad.

Traditsiooniliselt koondusid taluperemehed-perenaised keskpäeval rongkäiguks ja liikusid uhkel marsil, Väike-Maarja puhkpilliorkester kõige ees, Musta Täku Talli juurest läbi talutoodangu tänava välilavale.

Siin ootas talurahvast ees tänavuste parimate talude autasustamine ja tänusõnad põllumajandusministrilt Helir-Valdor Seederilt ning Eestimaa Talupidajate Keskliidu (ETKL) juhtidelt.

20 aastat taluelu vajab vahetust

ETKLi juhatuse esimees Arvo Veidenberg teatas oma kõnes, et praegused talud on tegutsenud juba 20 aastat, nii et praegu on peetud talusid juba ühe inimpõlve jagu, mis on 25 aastat ja taludes on juba hakkanud toimuma põlvkondade vahetus, nii et noored võtavad talujuhtimise üle.
„Noored tahavad tallu tulla ja siin edukalt majandada,” rääkis Veidenberg, tuues esile ka seda, et noortalunike toetusi taotletakse nüüd küllaltki usinalt.

„Eestimaa talul on potentsiaali,” rõhutas ka põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, et maainimestel on seda jõudu kujundada talud selliseks, nagu enamus meist ideaalis taluelu ette kujutab.

Põllumajandusminister lisas ka, et tal on väga hea meel näha nii palju inimesi Jänedal, kuna see näitab rahva suurt huvi taluelu ja talutoodangu vastu. Minister Seeder rõhutas, et praegu ametis olev valitsus on taluelu pidanud ja peab jätkuvalt üheks olulisemaks ja suurimaks prioriteediks.
„Kui vaadata valitsuse ja võimu panust taluelu arengusse, siis viimastel aastatel on toetused oluliselt kasvanud vaatamata keerulisele majanduslikule olukorrale,” rääkis Helir-Valdor Seeder.

ETKLi juhatuse liige ja talukonkursi žürii esimees Jaak Herodes aga teatas, et tänavused peaauhinnad eri kategooriates läksid enamuses just noorematele talupidajatele.

Peavõidu noppisid Sõmerpalu noored

„Esikohad saidki ainult noored – nii alternatiivse kui tavatoomisega talude peapreemiad on neile,” selgitas Jaak Herodes. Kokku esitati konkursile 19 talu. Konkureeriti kolmes erinevad kategoorias – traditsioonilised tootmistalud, alternatiivset suunda edendavad talud ja noortalunikud.
Konkursi üldvõitja ja tiitel „Aasta parim talu 2010” omistati Väikemetsa talule Võrumaalt. Taluperemees ja perenaine - Taavi Serv ja Gaile Tammemägi pidid auhindade järel käima mitu korda, sest neile kuulub ka parima noortaluniku esikoht.

Võidutalu asub Võrumaal Sõmerpalu vallas, maad haritakse üle 1000 ha ja tegeletakse teravilja ja õlikultuuride kasvatusega. Tallu on rajatud hakkepuidul töötav viljakuivati ja viljahoidla. Pere on investeerinud uude põllumajandustehnikasse, samuti arendab Väikemetsa talu aianduslikku suunda: rajatud on maasika- ja astelpajuistandikud, kasvuhoones kasvatatakse viinamarju.
Kokku jagati pea- ja eriauhindu kõigile konkursil osalenud taludele, aukirjale lisaks sai iga võitja kaasa ka nn lambakoti lambanaha ja villatoodetega, samuti Tõnu talu puukooli istikuid. Parimaks metsamajandajaks tunnistati Vahur Eenmaa, kes majandab metsa Harjumaal Aegviidus, teiseks tuli Tiit Kosenkranius Paikuse vallast ja 3. koha võitis Eiki Zernask Põlvamaalt.

Eesti parim talu 2010 konkursi võitjad

Aasta parim talu 2010 – Taavi Serv ja Gaile Tammemägi, Väikemetsa talu, Võrumaa

Tootmistalud
I koht –Janek Mägi ja Kai Orb, Simmo-Paavli talu, Saaremaa
II koht – Jaan ja Mai Parve, Sarapiku talu, Raplamaa
III koht – Toomas ja Sirje Allik, Säga-Aaviku talu, Viljandimaa

Alternatiivset suunda arendavad talud
I koht - Tiiu Tamm, Leigo turismitalu, Valgamaa
II koht – Martin Kivisoo, Tihuse hobuturismitalu, Muhumaa
III koht – Risto ja Ene Viht, Tammemäe talu, Jõgevamaa

Parimad noortalunikud
I koht - Taavi Serv ja Gaile Tammemägi, Väikemetsa talu, Võrumaa
II koht – Ando ja Liis Adamson, Auksi-Kooli talu, Viljandimaa
III koht – Jaanus ja Evelin Juhkam, Jaanimäe talu, Valgamaa