Politsei- ja piirivalveameti eri- ja vormivarustuse juhtivametnik, politseimajor Tõnu Tänava sõnul tuuakse tulevasi teenistuskoeri põhiliselt Soome ja Taani kennelitest, sest sealsed Saksa lambakoerad on tuntud oma heade tööomaduste poolest. Samas on juuli alguses saabunud kutsikad pärit hoopis Leedust ja Rootsist. „Leedust tuli kahekuune Saksa lambakoer, kellest saab Põhja prefektuuri patrullkoer, Rootsist sama vana Inglise springerspanjel, kelle ametiks saab Lääne prefektuuri Kuressaare politseijaoskonna narkootiliste ainete otsingu koer,“ tutvustab Tõnu Tänav saabunud kutsikaid. Spingerspanjeli nimeks sai Pokard, lambakoera nimeks Rei.
Politseikoer Rei ja koerajuht Regina Koemets
Tõnu Tänava sõnul antakse kutsikad Eestisse saabudes kohe uutele peremeestele. Kutsikad võetakse alates kaheksandast elunädalast, sest siis on neil lihtsam uue koduga kohaneda ja peremehega tekib tugevam side. Pärast paarinädalast sisseelamist algab kutsikate koolitamine. „Koolitus toimub Politsei- ja Piirivalvekolledži teenistuskoerte koolituskeskuses Murastes. Koolis õpivad kutsikad kuulekust, kaitset, esemete ja jälgede otsimist,“ kirjeldab Tänav.
Politseikoer Rei ja koerajuht Regina Koemets
Põhja prefektuuri künoloogiateenistuse vanem Oleg Potaptšuk ütleb, et koerajuhi töö ei piirdu tööaja ametlike raamidega ning nõuab suurt pühendumust. 33-aastase staažiga koerajuht Potaptšuk on peremeheks mai alguses PPAga liitunud siledakarvalisele retriiverile Evrale. „Trenni teeme iga päev, kuid trenn peab olema lühiajaline, et kutsikas ei väsiks ära ja teeks harjutusi heatujuliselt ja hea meelega,“ sõnab Potaptšuk. Evrast saab rahakoer, kes aitab tulevikus kriminaalpolitseinikel üles otsida sularaha.
Politseikoer Evra ja koerajuht Oleg Potaptšuk

Teenistuskoerad peavad läbima atesteerimise hiljemalt 3-aastaselt, ent üldjuhul läbitakse see juba 1,8 aasta vanuselt. Tõnu Tänava sõnul kestab politseikoerte koolitamine sisuliselt kogu teenistuse aja. Edasised atesteerimised toimuvad olenevalt vanusest aasta või kahe tagant. „Teenistus kestab, kuni koera tervis seda võimaldab ja kuni koer suudab oma eksamid positiivsele hindele sooritada. Kõige vanem PPAs teenistuses olev koer on juba 13. aastane,“ ütleb Tänav.