„Iga toreda asja lõpp või paus võib olla millegi uue ja toreda algus,“ viitab Torm tulevikku. Ka jõuluinstallatsioonidel võttis tema sõnul kaks hooaega, enne kui suurem tähelepanu saabus. Linnapea rõhutab, et peame aru saama: iga-aastasele kasvavale ootusele ei ole loojatel kerge vastata.

Maalehele teadaolevalt paistab osa linnarahvast aga üsna pahane olevat, et tänavu plaanitakse linna avalikku ruumi millegi omanäolise asemel traditsioonilist jõulupuud ja jõuluturgu. Erilist hämmeldust tekitab inimestes asjaolu, et jõuluturg pühade ajal avatud pole ning üldse on selle plaanitud „eluiga“ liialt lühikesena – kogu detsembrikuu jooksul vaid 21 tundi.

„Mina olen linnapeana kuulnud ikka positiivset tagasisidet. Üksi pere, kellega olen suhelnud, pole öelnud, et ei taha tulla kodulinna Keskväljakule nautima jõulutunnet, jõuluvana ja valgusküllast linnaruumi. Külalistest rääkimata,“ väidab Torm.

Teadaolevalt rajati mullu Aqva hotelli ja spaa kõrvale traditsioonilise kuuse jaoks mitu tuhat eurot maksma läinud betoonist auk, mida nüüd jõulupuu püstitamiseks siiski kasutada ei kavatseta. Miks see siis üldse rajati?

Linnapea sõnul ehitas linn Aqva hotelli juurde jõulukuuse või muu installatsiooni eksponeerimise koha, mida kasutati möödunud aastal. Sel aastal linn sinna kuuske ei püstita, kuid see võimalus on Tormi teatel olemas Aqva Spal või teistel asjast huvitatud ettevõtjatel.

„Selline signaal on ka Aqva Spale antud. Kõike lihtsalt linn igal aastal ei jõua – tuleb teha valikuid,“ põhjendab Marko Torm.

Küsimusele, kui palju kuuse või installatsiooni eksponeerimise augu rajamine maksis, jätab ta vastamata.

Tundsime huvi sellegi vastu, kes Rakvere linna tänavuse jõulupuu ja jõuluturu kavandab ning loob, kelle kunstilisel juhtimisel need asjad sünnivad.

Linnapea teatel tehakse Rakveres asju ikka meeskonnana, kuhu kuluvad nii linnakunstnik, arhitekt, kultuurikeskuse inimesed kui linna juhid. Töö, materjali ja kogemustega panustavad lisaks kohalikud ettevõtted ja Rakvere Ametikool.

„Ehk siis samade inimeste ring, kes on toonud linlaste ja Rakvere külalisteni ka eelmiste aastate installatsioonid,“ ütleb Torm ning tänab kummardusega Jeld-Wen Eestit, ametikooli ja teisi linna projektide toetajaid.

Vaata fotogaleriisid Rakvere erilistest jõulupuudest:

2017
2016

2015

2015 jõulupuu ehitamine