„See leib lõhnab hullutavalt, ta on ehe. See leib läheb meile kontidesse ja annab jõudu,“ kiitis leiba EV100 juhtrühma esimees Toomas Kiho.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja igasügisesel lõikuspeol saidki sedapuhku erilise tähelepanu ja tunnustuse osaliseks rukkikasvatajad, kes Eesti Vabariigi 100. aastapäeva ettevõtmiste seas osalesid aktsioonis „100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile!“.

Nimelt algatas Eesti Rukki Selts 2016. aastal meie riigi 100. sünnipäevale pühendatud ülemaalise liikumise, mille eesmärgiks on hoida elus eesti rukkikultuuri, rukki kasvatamise, tarbimise ja aretamise traditsioone, pärandades ka uutele põlvkondadele austuse leiva ja leivavilja vastu. Nii tehti omalaadne ja maitsev juubelikingitus Eestile ja ühtekokku külvas 93 aktsioonis osalejat juubelipõldudele rukist 2526 ha. Rukkipõlde aga sai kokku enamgi kui sada, tervelt 134.

Ent rukkikasvatajate kõrval jagati eilsel lõikuspeol tunnustust teistelegi põllumeestele. Maaelu Edendamise SA andis üle parima taimekasvataja tiitli Madis Ajaotsale Tartumaalt, parima maamajanduseriala õpilase au kuulub Keit Uusenile Olustvere maamajanduskoolist ja tänavuse parima maamajanduseriala õpetaja tiitli kandjaks on Kaja Piirfeldt Järvamaa kutsehariduskeskusest. Muide, Piirfeldt, kel on lüpsitalu, pälvis 2001. aastal parima maamajanduseriala õpilase tiitli.

Lõikuspeoliste meelt lahutas Türi kultuurikeskuse meesansambel Avaja, tantsuks mängis Nukker Kukeke.