Eriline on tänavuse laada juures see, et taas on tagasi mindud kunagise Eesti erinevate nurkade esiletõstmise juurde – seekord on keskmes Setumaa. Setud vallutavad Saku Suurhalli juba reede õhtul – pakudes lisaks oma käsitööle ja taidluskunstile ka setumaist toitu.

„Kas handsat ka saab, seda ma lubada ei julge,“ naerab Liivi Soova, kuid lubab, et muud joogid, näiteks setumaine kali, on täiesti saadaval.

Paraku on tänavugi palju neid käsitöölisi, kes Mardilaadale müüma ei mahtunud. Selle selgituseks sõnab Soova, et korraldajatena on nad võtnud endale õiguse müüjaid kutsuda ja nii tulekski asjasse suhtuda.

„Ruumi on suurhallis vähevõitu ja sellepärast peamegi valusaid otsuseid – näiteks võib toode, mida müüa soovitakse, olla väga hea ja kvaliteetne, aga kui see tootegrupp on juba paljude müüjatega esindatud, oleme sunnitud mitmetele ära ütlema. Ning otse loomulikult me eelistame neid, kes juba varasemalt on kohal olnud,“ selgitab Soova.

Eriline on tänavu seegi, et Mardilaata peetakse nelja päeva asemel kolm – neljapäeval, reedel ja laupäeval.

Vaata rikkalikku fotogaleriid möödunud sügisel toimunud Mardilaadast:
MARDILAAT 2018
22. Mardilaat toimub Saku Suurhallis 8.-10. novembrini. Avamine leiab aset 8. novembril kell 12.30.


Pakutakse käsitöötooteid parimatelt meistritelt, toimuvad koolide ja kirjastuste esitlused, rahvarõiva nõuandekojast saab teavet rahvarõivaste kandmise ning hooldamise kohta ning avatud on mitmed meistrikojad, toimuvad kontserdid, pakutakse kohalikku toitu.


Mardilaada peakülaline on seekord Setomaa. Mardikavaga astub üles Siidisõsarõ koor, Sarve Õie tutvustab seto rõivaid. Etnomood on samuti setoaineline. Õhtu peaesinejad on Seto Miihi Summ ja punkbänd Tuhkwizza.


MardiLaada väliskülalised on Marimaalt, tuntud tikkijad Alevtina ja Ljubov Fedorova.


Laada avamisel jagatakse välja viis uut märki „Tunnustatud Eesti käsitöö“, esitletakse konkursi „Uus toode Mardilaadal“ võidutöid ja tunnustatakse konkursi „Rõõm käsitööst“ võitjaid.


Mardilaadalt saab osta Kiri-koti talgutel valminud kotte. Heategevuslikust müügist saadud tulu läheb SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi arendavaid teraapiaid vajavate laste toetuseks.


Lisaks traditsioonilisele laadamelule on Mardilaat kohtumispaigaks ja kogemuste vahetamiseks meistritele, käsitööhuvilistele ja kõigile uudishimulikele, kellel huvi rahvakunsti ja käsitöö vastu. Tegemist jätkub nii suurtele kui väikestele kõigil kolmel päeval.