16. mail kell 1.05 teatati häirekeskusele, et Tartumaal Peipsi järves Piirissaare vallas Saare külas põleb lausleegis kaks elumaja. Vanemaealine meesterahvas oli esimesena süttinud hoonest iseseisvalt välja saanud. Kustutustöödele saadeti Räpina, Tartu ja Värska päästjad. Esimesena järve äärde jõunud Räpina päästemeeskonna toimetas Laaksaare sadamast koos varustusega saarele politsei- ja piirivalveameti kaater. Päästjad jõudsid kohaliku elaniku sõiduautoga sündmuskohale kella 2.26 ajal.

Saarel alustasid kustutustöid Piirissaare vabatahtlikud päästjad, kuid autopaakidest lõppes vesi ja ujuvpumba paigaldamine järve võttis aega. Jõudumööda kaitsesid vabatahtlikud tule eest kolmandat elumaja ning palvemaja. Efektiivsete kustutustöödega alustasid siiski Räpina päästjad, kes panid vee saamiseks 150 meetri kaugusele järve oma pumbad ning moodustasid lisa voolikuliinid. Kutseliste päästjate tegutsemise ajaks põles kokku juba kolm majapidamist ja süttinud oli palvemaja katus. Põlevasse palvelasse sisenenud päästjad toimetasid välja raamatuid, ikoone, riste ja muud rituaalideks ning usueluks vajalikku. Elanikke põleva katusega hoonesse ei lastud.

Päästjad lokaliseerisid tulekahju kell 4.33 ning hoidsid ära tule leviku ümberkaudsetele 6-7 majapidamisele. Tulekahju kustutamist raskendas tugev tuul ja saare ehitusstiil, kus majapidamised asusid lähestikku ning abihooned olid elumajadega kokkuehitatud. Põlengus hävis kolm majapidamist ja palvemaja. Tulekahjus lõhkesid mõned gaasiballoonid, kuid ükski inimene viga ei saanud. Esialgsetel andmetel kahes põlenud elumajas kedagi alaliselt sees ei elanud. Hommikul leiti palvela rusudest terveks jäänud kell.

Järelkustutustööd viimaste tulekollete leidmiseks ja kustutamiseks veel kestavad. Tulekahju tekkepõhjus on selgitamisel.

2012. aasta 21. aprilli õhtupoolikul põlesid seal samas Piirissaarel Saare külas kaks elumaja ning ohus oli kolmaski elamu. Piirissaare vabatahtlikud päästjad koos kohalike elanikega suutsid siis tulekahju leviku kolmandale majapidamisele ära hoida. Elumajad hävisid tolgi korral koos mitmete abihoonete ja saunaga. Inimesed viga ei saanud.