Ent endiselt on erikooli tühjaks jäänud majad huvitva ja põneva sisuga. Koolimaja pikad tühjad koridorid on justkui nahka ajavad maod – laest koorub värvilahmakaid. Kõik näeb välja nii, nagu oleks koolimaja ja teised hooned jooksu pealt maha jäänud – lauad, toolid, õppematerjalid laiali. Uus omanik on väga palju asju jaganud laiali või müünud väikese raha eest erinevatele huvilistele. Nii on asjad rännanud kasside- ja koerte varjupaika, savikotta ning videokunstnikelegi on jätkunud mitu autotäit.

Müügis oleva erikooli kinnistu suurus on 15,8 hektarit. Maatükile jääb mitu hoonet, tiik, põllumaad ning kunagise kooliaia katselapid. Viimastel toimetavad kohalikud naised, kes on puhastanud maa prügist ning kasvatavad seal oma aiavilja, kuniks saab. Need hektarid on nüüdseks jaotatud 11 eraldi kinnistuks, millest 3 on leidnud praeguseks juba uue omaniku.

Plaanitakse korrastada Puiatu rüütlimõisa ette jäävat tiigiäärset ala. Sellega on praeguseks juba algust tehtud – maha on lõigatud võsa ja murdunud puid ning oodata on ekskavaatorit, mis korrastaks tiigi kaldaäärt.

Kuigi Puiatu Erikool on kohalik kuulsus ehk lausa kurikuulsus, on siinsest elusamast ajast inimestel vaid head mälestused. “Meie elasime erikooli kasvandikega sõbralikult koos. Nad olid viisakad poisid. Ma usun, et Puiatu oli raskesti kasvatavate poiste kooliks ikka hulga etem koht, kui see Tapa,” meenutab Miia, kes töötas koolimajas üle 40 aasta. “See oli ka elukohana väga turvaline. Kõik olid nagu üks pere.”

Paljud erikooli naabruses elavad inimesed on kooli endised kasvatajad-õpetajad ja teised töötajad. Naabruses on mitu mitmekorruselist korras elamut kenade hoovide ja murulappidega.

Kohalikest paljud igatsevad möödunud aegu. Unistatakse parimast, kartes samas, et äkki majutatakse vanasse koolihoonesse pagulased. “Unistada tuleb nii, nagu materiaalseid piiranguid poleks! Siia keskkonda sobiks hästi eakate kodu – ühte maja tiiba tuleks panna lift, teisele poole jääks trepp, et kõik saaks liikuda,“ lausub Malle.

Erikooli kinnistu hulka kuulub ka naabruses tühjaks jäänud endine poe ja lasteaia hoone, see näib praegusele omanikule kogu tema ostetud varast kõige perspektiivikam. Sinna soovib ta korterid sisustada, uskudes, et tema rahvuskaaslased ihkaks puhata või isegi elada nii rahulikus ja kauni maastikuga ümbritsetud paigas. Puiatu rüütlimõisa vastas olev veesilm saarekesega on just see peamine magnet, mis soomlasi meelitab.