Lisaks sai Riias tegutseva poe Dabas Stacija telgis maitsta Bon Soya tofusid ning Leedu kohukesetootja The Goodvibes Kitchen oli lauale pannud Bon Soya tofukreemid.

Jahe ilm jäätiseisu ei riku

Fresko jäätisevabriku telgist said külastajad osta Eestis valmistatud käsitööjäätist. Valikus oli seitse erinevat sorti, millest kahele – maasika- ja mangomaitselisele – pole suhkrut juurde lisatud.
Fresko letist sai jäätisepurgi ka koju kaasa osta.

Leti taga askeldanud Marianne Haar rääkis, et rahvast meelitab nende juurde asjaolu, et nad pakuvad põnevaid maitseid. “Elu on liiga lühike, et igavaid maitseid proovida,” ütles Haar.

Kuigi eile oli selle suve üks külmemaid ja vihmasemaid päevi, läks jäätisevabriku omaniku Kaisa Murutari sõnul neil festivalil väga hästi.

“Erinevad taimetoiduüritused ongi selles mõttes ägedad, et ilm mõjutab jäätisesöömist ikka oluliselt vähem kui mingitel muudel üritustel,” rääkis Murutar. “Veganid tahavad kindla peale proovida uusi asju, olgu ilm milline tahes.”

Murutari sõnul võtsid lätlased neid vastu soojalt.

“Korduvalt küsiti, kust Riias meie jätsi osta saab ja pettumus oli siiras, kui ütlesime, et veel ei saagi,” rääkis ta. “Eks peab siis ka sinnapoole sihtima järgmiseks suveks.”

Varasemale kogemusele toetudes võttis Fresko meeskond jäätist kaasa varuga, ent kui nad end veidi enne ürituse lõppu kokku hakkasid pakkima, oli suurem osa valikust otsas. Murutari sõnul oli lätlaste maitse eestlaste omaga sarnane ning kõige populaarsemaks osutusid mango- ja šokolaadijäätis.

Ostud tehakse enne lahkumist

Veebipood ItsBio telgis said külastajad maitsta tooršokolaadi ja pastille. Lisaks olid müügil batoonid, deodorandid ning erinevad kookose- ja kakaotooted.

Veebipoe omaniku Eve Hoogeveeni sõnul on taimetoiduga seotud üritustel nende juures palju sagimist. See paistis silma ka eile, sest šokolaadide maitsmiseks tuli seista järjekorras.
Eve Hoogevenil oli seljas Lovechoki põll, sest festivalil oli põhirõhk šokolaadi müümisel.

Hoogeveeni sõnul käivad inimesed enamasti alguses ainult maitsmas ja suuremad ostud tehakse enne ära minekut. Selline muster kordus ka eile ja õhtu poole hakkas rahvas ostma raskemaid tooteid, näiteks poolekiloseid kakaopakke ja kookosõlipurke.

“Ilmselt ei taheta päeval tassida,” ütles Hoogeveen.
Maiad külastajad tegid šokolaadile kiiresti otsa peale, mistõttu tuli maitsmiseks pidevalt šokolaadi juurde panna.

Hoolimata ilmast läks Hoogeveeni sõnul müük väga hästi.

“Kui oleks ilusam ilm olnud, oleks võib-olla isegi rohkem müünud, aga need inimesed, kellel huvi oli, tulid ikkagi kohale,” rääkis ta.

Šokolaadisõprade paradiis

Felice Beansi laud oli kaetud eri riikide šokolaadidega. Näiteks võis valikust leida Prantsusmaa, Leedu ja Madagaskari tootjate šokolaadid.

“Meil on tõesti maailma parim šokolaad,” ütles Felice Beansi esindaja Aljona Karpova.

Karpova sõnul läks neil müük hästi, ent kui sadama hakkas, tuli rahvas nende telki varju ja möödujaid ei näinud, mida nad pakuvad.
Åkessons's toodab eri pipardega šokolaade, mis olid ka Felice Beansi lettidel müügil.

Karopva rääkis, et lätlastele meeldis väga meresoolaga šokolaad.

“Andsime proovida ja kui nad proovisid, siis kohe ostsid,” ütles ta.

Jahe ilm kutsus suppi sööma

Suurem osa osalejatest olid siiski Läti ettevõtjad, kes pakkusid toitu kaasaostmiseks või kohapeal söömiseks.

Mētra telgis pakkusid kaks lätlannat külastajatele suppi, kooki ja smuutit. Nende sõnul läks jaheda ilma tõttu külastajatele kõige rohkem peale kuum läätsesupp.
Mētra menüüs olid kruubid aedviljadega, läätsesupp, magusad vahvlid, šokolaadikook, porgandikook, maapähklimuffinid ja virsikusmuuti.
Kuna Mētra omanikud on taimetoitlased, mitte veganid, oli nende sõnul paras katsumus küpsetada midagi, kus pole muna ega piima. Tundus, et nad said sellega siiski hästi hakkama, sest koogileti ääres oli palju uudishimulikke kliente.
Mētra muffinite kreem sisaldas kookosõli, šokolaadi ja maapähklivõid.

“Oo, šokolaadikook!” oli üks külastajatest vaimustuses, kui Mētra valikut nägi.

2000 külastajat rohkem kui mullu

Lisaks toidule oli võimalik osta majapidamistarbeid, kosmeetikat ja riideid. Samuti toimusid erinevad õpitoad ja loengud, sai kuulata muusikat ja teha joogat.
Müügil olid ka T-särgi kirjaga "Loomad on elavad hinged, mitte toit".

Läti loomakaitseorganisatsioon Dzīvnieku brīvība korraldas veganifestivali teist aastat. Esimesel veganifestivalil oli umbes 5000 külastajat ehk 2000 vähem kui tänavu.

Erinevalt Tallinna taimetoidumessist oli festival kõigile tasuta ja toimus õues.