Ettevõtete ja elanikkonna soov oli Aiaotsa sõnul väga suur, aga üksi poleks keegi osapooltest suutnud seda teha.

Kõrgsurvelise 32,2 km pikkuse gaasitorustiku ehituslik maksumus tuli ligi 50 miljonit krooni.

Projekti rahastasid siseministeerium 12 miljoni krooniga, Põltsamaa vald ja Põltsamaa linn kumbki miljoniga. Ülejäänud summa jagunes ASi Eesti Gaas ja ASi Fortum Termest vahel.

Aasta tegu, mis ei tegutse

Kolm aastat tagasi valmis saanud gaasitrassi nimetas toonane Jõgeva maavanem Aivar Kokk visiooniprojektiks, mis pälvis ka tunnustuse “Jõgevamaa aasta tegu 2008”.

Varem meedias laialdast kajastust leidnud projektist pole viimastel aastatel midagi kuulda olnud. Rajatist ei ole seni kasutusse võetud ning loodetud soodsat toasooja ja energiat pole kohalikud elanikud ja ettevõtted saanud.

Torustik viidi küll kahe Põltsamaal asuva katlamajani, ülejäänud huvilisteni pole seda välja ehitatudki.

“Põhjus, miks torustikku ei kasutata, on ainult gaasi kõrge hind,” väidab Fortum Termesti müügijuht Andrus Laumets. “See on sellisel tasemel, et kui kütteks kasutada, siis oleme sunnitud soojahinda tõstma. Kui gaasitorustiku rajamise otsus tehti, oli olukord kardinaalselt teine ja õli hind kõrgem.”

Tema kinnitusel ületas maagaas kütteainena põlevkiviõli hinna pärast 2008. aastat, kui Jõgeva–Põltsamaa gaasitorustik valmis ja seetõttu polegi kallist rajatist kasutusele võetud.

Maa sees ei juhtu midagi

“Arvame, et ühel hetkel on ka õlitootjad sunnitud hinda kergitama, näiteks keskkonnatasude arvelt,” ütleb Laumets, andes lootust, et kunagi leiab torustik siiski kasutust.

Tuleb vaid oodata, millal muutub maagaasiga kütmine keskkonda saastavast põlevkiviõliga kütmisest odavamaks.

Samas kinnitab Laumets, et kõik seadmed on töökorras ja praegu konserveeritud.

“Gaasitoruga ei juhtu seal maa sees mitte midagi, selle iga on üle 40 aasta,” väidab mees. “Seda saab tulevikus kindlasti kasutada. Tehniliselt võime gaasikraani kohe lahti keerata.”

Gaasitorustiku rajamise üks eestvedajaid, toonane Jõgeva maavanem ja praegune Riigikogu liige Aivar Kokk jääb tekkinud olukorra kommenteerimisel kidakeelseks. Ta lubab vaid, et sel nädalal saavad kõik osapooled kokku, arutamaks gaasitrassiga seotud edaspidiseid plaane.