Ajakirja Kodu&Aed korraldatava võistluse Kodu Kauniks pidulik lõpetamine toimus esmaspäeval Estonia Teatris.

Žürii liige, disainer Krista Aren kinnitas, et tänavusel võistlusel võis rõõmustavalt näha, et Eesti kodukeskkond on hakanud vabanema pidevast muutumise ja jäljendamise kompleksist. Rõõmustavalt palju kohtas võistlusel kodusid, kus julgeti olla isikupärased ja loomingulised.

Aiavõistluse iseloomustuseks ütles ajakirja Kodu&Aed peatoimetaja Eve Veigel, et aiapidajad on hakanud paremini orienteeruma praeguses rikkalikus taimevalikus ega püüa iga hinna eest oma aeda erinevate nimetustega üle kuhjata, vaid keskenduvad rohkem tervikule ja otstarbekale kujundusele.

Kindlasti andis võistlus hea ülevaate Eesti kodu- ja aiakujunduse hetkeseisust ning ohtralt materjali ajakirja koostamiseks.

Lisaks Aasta Kodule ja Aasta Aiale anti üle järgmised preemiad:

Stiilne kodu – preemia 15 000 krooni Iittalalt sai Tiiu Järv Tartust. Tiiu Järve ja tema pere kodu asub Tartus, vanas väärikas 100aastases juugendmajas. Ruutmeetritelt tillukese neljatoalise korteri on Tiiu ise oskuslikult planeerinud ja põnevalt kujundanud. I-le panevad täpi väikesed kõnekad detailid.

Noor aed – preemia 20 000 krooni Scheteligilt said Hilda ja Jelena Lavrenova Harjumaalt. Hilda ja Jelena Lavrenova on Ilmandu külas Harjumaal mõne aastaga loonud tühjale krundile omanäolise ja harmoonilise iluaia, kuhu on osavalt sobitatud ka aedviljad.

Ökokodu – preemia 15 000 krooni Safranilt said Kristi Luigelaht ja Tiit Karu Tallinnast. Kristi Luigelahe ja Tiit Karu 1930ndate Tallinna kesklinna kortermajas asuv kodu on pererahva poolt ökoloogiliste materjalidega eeskujulikult renoveeritud, säilitades võimalikult palju originaaldetaile.

Parim õueruum – preemia 20 000 krooni Husqvarnalt said Õnne ja Jüri Vaikukivi Pärnumaalt. Perekond Vainukivi Pärnumaalt on unustatud ja räämas talukohast üles ehitanud võimsa talukompleksi, kus ka suvitajad võivad end tunda justnagu kodus.

Parim vannituba – preemia 20 000 krooni Gustavsbergilt sai Kristel Ratassepp Tallinnast. Kristel Ratasseppa kodu Tallinnas Kalamajas 1930ndate kortermajas paistis silma minimalistliku, aga stiilse sisustuse poolest. Originaalvanniga pesuruum on kujundatud maja arhitektuuriga sobivas võtmes.

Aiakultuuri edendamine – preemia 15 000 krooni Hansaplantilt said Mari ja Mati Laane Tallinnast. Abielupaar on aastakümneid seisnud hea Eesti aianduse arengu eest, kujundades aedu, pidades puukooli, tõlkides ja toimetades arvukaid aiandusalaseid teabeteoseid.

Noore pere kodu – preemia 20 000 krooni Ober-Haus kinnisvaralt said Anna-Kai Tõrs ja Veiko Visnapuu Tallinnast. Anna-Kai Tõrsi ja Veiko Visnapuu üllatusterohket ja põnevat katusealust kodu Sikupilli linnaosas Tallinnas vürtsitavad kaugetelt reisidelt toodud esemed.

Parim värvilahendus – preemia 15 000 krooni Vivacolorilt said Marilyn Jeeser ja Kaarel Adler Tallinnast. Marilyn Jeeseri ja Kaarel Adleri piiritu fantaasiaga kujundatud noore pere värvirohkes kodus Tamsalus on sisustamisel kasutatud vaid neid esemeid, mis käivad juba teist ringi.