Rahva sõna

  • 5. XI 1860 sündis kirjanik Andres Rennit.

Mu meelen kuldne kodukotus,

ma sageste näe und veel sest,

kos õndsa esä kallis katus

mu varjas, vaikist latsekest.

Laine

Ansambli asutas helilooja Gennadi Podelski. Esimeses koosseisus laulsid Anne Telman, Urvi Hirvoja, Milvi Tammik, Anne Ivask, Leida Pukk, Marta Tuulik, Leili Kiil ja Helle Parbo.

  • 7. XI 2010 on sügise keskpaik.

Sügis algas tänavu 23. IX kl 06.09 ja lõpeb 22. XII kl 01.38. Kes tahab poole sügise möödumise hetke täpipealt tähistada, peaks kella tirisema panema pühapäeva hommikul kl 03.23. Ümardatud pidutsemiseks sobib ehk terve päev.

  • 8. XI 1935 sündis Prantsuse näitleja Alain Delon.
Kui ta oli kuulsaks saanud, võrreldi teda Gérard Philipe’i, Jean Marais’ ja James Deaniga ning kutsuti koguni meessoost Brigitte Bardot’ks.
Alain Delon

  • 9. XI 2009 pandi mööblifirma IKEA kaupluses Oslos välja maailma suurim piparkoogimehike, mis kaalus 651 kg.

  • 10. XI 1951 käis Guinnessi õlletehase tegevdirektor Sir Hugh Beaver sõpradega linnujahil, mille tulemusel tekkis rekordiraamatu mõte.

Jahilised ei saanud pihta mitmele rüüdile. Õhtul hakkas seltskond peolauas vaidlema, et ehk on rüüt Euroopa kõige kiirem jahilind. Vastust ei leitud ühestki teatmeteosest.

Augustis 1954 läks taas vaidluseks, kas rabapüü pole mitte veel kiirem lind. Sir Hugh mõtles, et seda laadi vaidlusi käib õlleklaasi taga igal õhtul Suurbritannia ja Iirimaa enam kui 80 000 pubis, kuid pole raamatut, kust rekordeid kontrollida.

Septembris 1954 kutsus ta rekordiraamatut koostama kaksikvennad Norris ja Ross McWhirteri, kes olid 1951. a Londonis asutanud faktiagentuuri.

27. VIII 1955 ilmus esimene “Guinnessi rekordiraamat”. Trükiarvuks oli optimistlikult määratud 50 000, kuid näiteks suur raamatupoodide kett W. H. Smith tellis ainult kuus eksemplari. Kahe tunni pärast tellis kett veel 100, õhtul 1000 ja nädala lõpul 10 000 raamatut. Jõuludeks oli neid müüdud ligi 300 000.

Rabapüü
Mis raamatu koostamiseni viinud vaidlusse puutub, siis rabapüü on kiirem — lendab kuni 100 km/h. Kõige kiirem lind on aga Aasias elav kammsaba-piiritaja (Hirundapus caudacutus), kelle rekord on 171 km/h.

Rekordiraamat, mis nüüd kannab nime “Guinnessi maailmarekordid”, on ilmunud sajal maal vähemalt 37 keeles: araabia, bulgaaria, eesti, heebrea, hiina, hindi, hispaania, hollandi, horvaadi, indoneesia, inglise, islandi, itaalia, jaapani, kannada, korea, kreeka, läti, makedoonia, norra, poola, portugali, prantsuse, rootsi, rumeenia, saksa, slovaki, sloveenia, soome, taani, tai, tamili, telugu, tšehhi, türgi, ungari ja vene.

Rekordiraamatut on müüdud üle 100 miljoni eksemplari — Guinnessi rekord seegi.

Kõige rohkem varastatud raamatu maailmarekord kuulub piiblile. Rekordiraamat ise peab leppima selle ala esikoha jagamisega USAs koos “Politseiniku eksami käsiraamatuga”. Ühendkuningriigis virutatud raamatute edurivis on koraan.