Belgia ekspeaminstri sõnul ei soovi ta, et EL-i idapoolsed riigid saaksid eurole üle minna seniseid reegleid eirates, kuid euro kasutuselevõttu tuleks kiirendada, kuna nende väljajäämine eurotsoonist on tekitanud majanduskasvu taastumiseks täiendavaid raskusi.

Esmaspäeval oma plaane ajakirjandusele tutvustanud Verhofstadti sõnul tasuks näiteks Balti riikides kaaluda euro kasutuselevõtmist paralleelvääringuna, et sellega kindlustada rahvusvaluutasid ning vähendada ohtusid finantsstabiilsusele.

Verhofstadti kava sisaldab ka ettepanekut, et Euroopa Keskpank annaks ajutist toetust euroalast välja jäävatele Kesk- ja Ida-Euroopa riikidele ning Euroopa Investeerimispank käivitaks eraldi laenukanali nende maade väike- ja keskmistele ettevõtetele. Samuti soovitab ta kärpida omaosaluse määra neis riikides Euroopa Sotsiaalfondist, Euroopa Ühtekuuluvusfondist ja globaliseerumisega kohanemise fondist rahastatavatele projektidele ning lihtsustada globaliseerumisfondist töökohtade kadumise leevendamiseks mõeldud vahendite kasutamist.

Verhofstadt loodab, et Euroopa Komisjon, millel on ainukesena seadusandliku algatuse õigus Euroopa Liidus, esitab veel enne aasta lõppu tema plaani põhjal teatise, mille alusel saab koostada majandusraskustes idapoolsete liikmesriikide toetuseks mõeldud meetmete paketi. Balti riikide kõrval tõi Verhofstadt nimeliselt välja veel Ungari ja Rumeenia eriti suurtes majandusraskustes liikmesriigid.

Esmaspäeva õhtul Tallinnasse saabunud Belgia ekspeaminister kavatseb teisipäeval kohtuda president Toomas Hendrik Ilvese, peaminister Andrus Ansipi, Tallinna linnapea Edgar Savisaare ja IRL-i esimehe Mart Laariga.

Tallinnast lendab Verhofstadt teisipäeval edasi Riiga, kus ta kohtub Läti juhtidega. Kolmapäeval arutab Verhofstadt samu küsimusi Leedu liidritega.

Verhofstadti ambitsioonikast plaanidest ei olnud veel esmaspäeval midagi kuulnud mitu samade teemadega Brüsselis tegelevat Eesti ametnikku, samuti ei olnud vähemalt peaminister Ansipi nädalakavas kohtumist Verhofstadtiga välja toodud.

Verhofstadt on Euroopa Parlamendi Demokraatide ja Liberaalide Liidu saadikugrupi president , tema juhitav faktsioon on konservatiivide ja sotsiaaldemokraatide järel suuruselt kolmas. Flaami liberaal Verhofstadt on juhtinud aastatel 1999-2008 Belgia valitsust ning teda on peetud mitmel korral ka võimalikuks kandidaadiks Euroopa Liidu tippametikohtadele.