Näitus liikus ka Petroskoisse Karjala rahvusteatrisse ja see sai teoks tänu Haapsalu linnavalitsusele ja Eesti Karjala kultuuriseltsile. Näitus annetati Eesti kultuuriseltsile, kes saab seda näidata ka teistes Karjala linnades.

Sellest hakkasid arenema sündmused, mis viisid praeguse tulemuseni.

Sügisel pöördus Eesti peakonsulaati Peterburis Põhja-Laadoga Taassünni fondi juht Igor Kovalenko ning rääkis kurva loo Sortavala linna ajaloolisest raekojahoonest.

Nimelt oli kohalik võim selle arhitektuuripärli hooletusse jätnud ning maja pandi sümboolse hinnaga müüki. Kovalenko kahtlustas, et hoone pühitakse maamunalt ning tema hea asukoha tõttu võidakse samale kohale ehitada midagi muud.

Pärast Haapsalu näituse külastamist tekkis Kovalenkol paralleel Sortavalaga ja selle puitarhitektuuriga. Ta imestas, kuidas väike endine liiduvabariik Eesti on nii lühikese ajaga oma linnakesed üles vuntsinud ja kuidas maavarade poolest ülirikas Karjala ei saa sellega hakkama.

Ta küsis Eesti peakonsulaadist, kas on võimalik saada mingil moel abi raekojahoone renoveerimiseks. Eesti peakonsul Peterburis Viktoria Tuulas ütles, et selliseid palveid aateinimestelt aeg-ajalt tuleb, kuid neid projekte rahastada ei suudeta ka parima tahtmise juures.

“Nii saigi talle räägitud piiriülesest koostööst, kus Karjala Vabariigil ja Soomel on suur koostöökogemus,” märkis Tuulas. “Härra polnud sellest kuulnudki, nii tekkis tal usk, et miskit võib ikkagi ära teha.”

See kõik oli 2014. aasta sügisel ja nüüd on selgunud, et Haapsalu näituse kaasabil võib saada Karjala pealinnas asuv hoone päästetud.

„Kuulsin teilt palju nõuandeid, sain Peterburi vene-soome instituudi kontaktid ja hakkasin vastavalt nõuannetele tegutsema,“ rääkis Kovalenko edasisest tegevusest.

Asi ei liikunud pikka aega surnud punktist edasi, kuid mitme ühiskondliku organisatsiooni ja Sortavala linnavalitsuse koostöös võeti raekojahoone müügist maha ja seejärel otsustati organiseerida raekojamajja Sortavala linna arhitektuurimuuseum, rääkis Kovalenko.

„See otsus võimaldab saada raha hoone säilitamiseks,“ lausus ta.