Annetajate ring on lai – üksikisikutest perekondadeni, rahvatantsurühmast kooli ja käsitööseltsini. Haapsalu piiskopilinnuse juhataja Kaire Tooming rõõmustas, et annetajate seas on ka firmasid, kes on leidnud võimaluse õlg alla panna.

Toomingu sõnul on toetajad leitud isegi katuseluukidele. Sellest, algselt naljana mõeldud ideest, kasvas välja tõsine suurem rahastamine. “Nimelt on katusel kaks luuki ja andsime neile hinnaks 200 eurot,” selgitas ta. “Tänaseks on mõlemad katuseluugid ka rahastajad leidnud. Täiesti juhuslikult on luukide annetajateks Haapsalu ettevõtete juhid, kelle firmad tegelevad muuhulgas ka restaureerimisega.”

Kampaania eesmärk on kaasata annetajaid kiriku amortiseerunud katusekatte asendamiseks uue vaskplekiga, mis jääb kestma järgmiseks kaheks sajandiks. Kampaaniaga soovitakse leida 1078 toetajat, sest just nii palju vaskplekktahvleid tuleb katuse restaureerimistööde käigus toomkiriku katusele paigaldada. Iga plekitahvli katusele jõudmiseks vajatakse lisaks 41 eurot.

Kõikide annetajate nimed jäädvustatakse viimasena katusele pandavatele katusepleki tahvlitele. Nii saab nendest omamoodi ajakapsel, mis on paari sajandi pärast uue katuse panijatele tervitus tänasest päevast. Nimedega plekitahvlid on enne katusele paigaldamist eksponeeritud Haapsalu Toomkirikus. Soovi korral saab annetusi siiski teha ka anonüümselt.

Annetusi oodatakse jätkuvalt SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid arveldusarvele EE891010220034796011 (Rahandusministeerium), viitenumber 3500081500, märksõna “Toomkiriku katus”. Toetajate nimekirja kasvamist saab jälgida kodulehel www.salm.ee ja Toomkirikus kohapeal. Annetust on võimalik teha sihtasutuse muuseumides: Haapsalu piiskopilinnuses, Haapsalu raekojas, Iloni Imedemaal, Raudtee- ja sidemuuseumis.