“Proovime juunikuuni kino näidata igal võimalikul päeval, kui teatrisaal on vaba. Siis teeme sõelumise. Kui mõnel nädalapäeval ikka üldse kinos ei käida, jätame sel päeval seansid ära,” ütles kultuurikeskuse projektijuht Hele Otti Läänlasele.

Kui seni näidati Haapsalus BluRay või DVD pealt, siis nüüd saab näidata DCP-formaati. See on formaat, mida maailma filmilevitajad tänapäeval valdavalt kasutavad ja see tähendab kino filmivaliku tohutut laienemist. ““Käsna-Kalle 3D”, “Viiskümmend halli varjundit”, “Kiired ja vihased 7”, “Röövitud 3” - ükski neist ei oleks saanud linastuda meie vanas kinos,” ütles Hele Otti.

Otti ise ühena vähestest Haapsalu uut kino juba proovinud, kui seadmete paigaldajad tegid möödunud nädalal treileritega proovi. “Kõigepealt mulle väga meeldis ülisuur ekraan. Kohe on ka kvaliteet parem,” ütles ta.

3D ehk ruumilise pildiga filmide vaatamiseks tuleb kasutada vastavaid prille, mida kinos ühe euroga müüakse. Prillid on kahes mõõdus - täiskasvanule ja lapsele. Prille ei pea iga kord uuesti ostma, võib enda omad kaasa võtta.

Tõuseb ka kinopileti hind. Tavaline lastefilmi pilet hakkab maksma 3 eurot, 3d-lastefilmil 3.50 pluss vajadusel prillide eest 1 euro. Täiskasvanute filmi pilet on 4 eurot ja 3D-filmil 4.50 pluss prillid.

Uute seadmete paigaldamist korraldanud Risto Eesaru Miterassa OÜ-st ütles, et tänasest on Haapsalu kinos digitaalne projektor, mis võimaldab mängida maha uue põlvkonna filme. “Pildi kvaliteet paraneb, nüüdsest on siin 4k resolutsioon, mis tähendab neli korda rohkem piksleid kui full hd-l. Filme ei tehta sellele resolutsioonile veel väga palju, mõni film kuus, ülejäänud on 2k. Aga ka 2k pilt on terav ja parem kui senine,” ütles ta.

Sony suur eelis on Eesaru sõnul kõrge kontrastsus, 1:8000. Enamik konkurente pakub kontrastsust 1:2000. “Sellega seonduvalt on ka värvid paremad,” ütles ta.

Kino ekraan läks laiemaks umbes meetri jagu. Uue ekraani mõõdud on 5 x 10 ruutmeetrit. “Kõige suuremates Tallinna kinosaalides on suuremad, aga see on üle keskmise,” ütles Eesaru.

Ülisuur edasiminek uue digiprojektoriga on võimalus vaatata filmide esilinastusi kasvõi samal päeval Hollywoodiga. “Vanasti olid plaadid ja filmirullid, mille saatmine ühest punktist teise võttis paratamatult aega. Nüüd on film kõvakettal,” ütles ta.

“Kuna film on kõvakettal, on iga film ka täpselt sama kvaliteediga. Nii lindid kui ka dvd-plaadid kulusid, digikinol seda muret pole. Kui kõvaketas on kohal, siis on film alati sama kvaliteediga,” ütles ta.

Risto Eesaru sõnul on nüüd Haapsalus kõik, mida heaks kinoelamuseks vaja - heli oli juba enne uuendatud ja väga hea, istmed on samuti head pehmed.

“Usun, et rahvast hakkab kinno tulema oluliselt rohkem, sest Tallinnasse sõita pole küll enam mingit põhjust,” ütles Risto Eesaru.