Välja visati teadmised tervishoiusüsteemi tundmisest, juurde tekkisid haigekassa juhtimiseks vajalikud teadmised ja kogemused.

Enne nõuti kandidaadilt viit aastat suure organisatsiooni juhtimise kogemust, nüüd lihtsalt juhtimiskogemust.

Hanno Pevkur: Mina pole kuueõmbleja

See tundub otsekui jätkuna eelmise nädala Maalehes avaldatud loole, mis väitis, et haigekassa nõukogu esimees Hanno Pevkur õmbleb rahandusminister Jürgen Ligi soosikule Tanel Rossile ülikonda.

Minister on aga teist meelt.

“Kinnitan teile veel kord ja siira südamega, et reglemendi võimaliku muudatuse ja kellegi kandideerimise vahel ei ole absoluutselt mingit seost,” lausus Hanno Pevkur.

Tema väitel võinuks ka vana reglemendiga edasi minna. “Minu eesmärk on haigekassale leida võimalikult hea juht järgmiseks viieks aastaks, olgu see siis praegune juht või keegi teine.”

Ministri meelt ei muuda ka meeldetuletus, et terviseameti järelevalve osakonna juhataja valimistel korjati samuti reglemendist ära nõue tervishoiusüsteemi tunda. Pärast seda jäi staažikas tervishoiujuht Peeter Mardna nimetatud kohast ilma.

“Ei tea sellest midagi,” teatas Pevkur

Nõukogu esimees lükkas ümber tervishoiuringkondades levinud kartused, just nagu tahaks valitsus hakata haigekassa vahenditega samamoodi käituma, nagu ta hiljuti töötukassaga tegi.

“Neil kahtlustel pole mingit alust,” ütles Pevkur.

Nii suurt häälte ülekaalu pole võimalik saada

Mitmed asjatundjad on küsimustele vastates nüüd veel vaoshoitumad kui enne artiklit Maalehes. Üks väheseid haiglajuhte, kes nõus oma nime all rääkima, on Elva haigla juht Peeter Laasik.

“Ma eeldan, et haigekassa juht peaks sektoriga siiski kursis olema. See tagab, et uus juht saab esimesest päevast tööle hakata.”

Laasiku sõnul ei saa haigekassa senisele juhile kuidagi ette heita pikki ravijärjekordi.

“See, et järjekorrad on pikad, ei sõltu Danilovist. Seda otsustab rahandusminister, kas annab raha või ei anna. Eelmisel aastal oli Eesti Euroopas kõige kuluefektiivsema tervishoiusüsteemiga. Juba kolmandat korda viie aasta jooksul,” rõhutab Elva haigla juht.

Laasiku sõnul on põhiküsimus selles, et kahe hea kandidaadi puhul pole ühel neist võimalik mitte kuidagi 2/3 nõukogu liikmete hääli saada.