Nende sobivuse hindamiseks moodustas sotsiaalminister Hanno Pevkur 18. juunil komisjoni, millesse kuuluvad peale tema enda tööandjate poolt keskliidu tegevjuht Tarmo Kriis ja kindlustatute poolt meremeeste ametiühingu peasekretär Kaia Vask.

Komisjon saatis nõukogu ette kõik kolm kandidaati. Nõukogu otsustas, et kuulab ära vaid nn uustulnuka, Narva abilinnapea Aleksander Ljudvigi. Teised – Hannes Danilov ja Tanel Ross – olid juba juunis esinenud.

Edasine käik aga üllatas. Vastu informeeritud ringkondade arvamust, et senine juht Danilov hoopis kõrvale lükatakse ning siis tugev kandidaat Ross nõrga Ljudvigi vastu välja mängitakse, saatis komisjon nõukogu ette üksnes Hannes Danilovi.

“Seekord otsustati esimesena Danilov läbi kukutada,” tõdeb nõukogu liige Viktor Vassiljev.

Kordus sama lugu mis juunis: Danilov sai nõukogult taas kaheksa poolthäält, seitse oli vastu. Kuna valituks osutumiseks on vaja 10 poolthäält, jäi Danilov taas valimata.

Järgmisel korral saadetakse ilmselt nõukogu ette Tanel Ross. “Ehk õnnestub Rossil hääled kokku saada,” pakub Vassiljev.

Kui ka Rossil see ei õnnestu, tuleb komisjonil saata nõukogu ette kolmas kandidaat. “Aga tema ei saa iial kümme häält,” seletab Vassiljev laiemale avalikkusele tundmatust Ljudvigist rääkides. “Täielik patiseis.”

Patiseisust väljumiseks pole kuigi palju võimalusi. Vassiljev näeb kaht lahendust: pärast seda, kui ka Ross läbi kukub, korraldatakse uus konkurss, või siis muudab Riigikogu seadust, et võitja ei peaks saama kaht kolmandikku nõukogu liikmete häältest.

Haigekassa juhatuse senise esimehe Hanes Danilovi tööleping lõpeb 11. augustil, nõukogu koguneb järgmine kord 27. augustil.