Kuna ettepanek tuli Kose vallalt, siis nende otsus üllatust ei pakkunud, küll oli aga viimase hetkeni kaalukausil Kõue otsus.

Kõue volikogu esimehe Juri Kovalevski sõnul oli hääletustulemus 4 vastu ja 5 poolt, mis näitab, et suurt ülekaalu pooldajad ei saanud.

Novembris toimunud rahvahääletusel pooldati ühinemist, kuid Kovalevski sõnul volikogu seda aluseks ei võtnud.

“Rahvahääletusel osales lõpuks vaid kolmandik inimesi, seega ei saa kuidagi öelda, et ühinemise pooldamine oleks valdav,” märkis ta. Mõni nädal varem oli ta öelnud aga, et volikogu “rahva tahte vastu ei lähe”.

Volikogu esimees ise oli ühinemise vastu, öeldes, et ei näe ilusa jutu taga majanduslikku põhjendatust.

“Pärast otsust on pettunud inimesed minu käest küsinud, et miks me nii otsustasime. Olen siis vastu küsinud, et miks teie rahvahääletusel ei osalenud, mispeale öeldakse, et oodati volikogult eitavat otsust,” rääkis Kovalevski.

Põhimõtteliselt on volikogu otsust võimalik 30 päeva jooksul edasi kaevata.

Kõue valla volikogu aseesimees Lauri Ligi oli aga ühinemise poolt. “Eks tegelik töö nüüd pärast volikogu otsust alles algab,” tõdes ta. “Ma loodan, et inimesed mõistavad, et otsus on tehtud ja nüüd on vaja edasi minna vastuoludest hoolimata.”

Ligi sõnas, et muidugi olnuks tore jätkata iseseisvana, kuid tulevikku vaadates oli vähemalt tema jaoks selge, et ühinemine on õige.

Seda, et kahe valla ühinemise kohta olnuks vähe teavet, ei saa Ligi sõnul keegi väita, sest teema on üleval olnud selle aasta veebruarist saadik ning toimuvat on aktiivselt kajastatud.

Volikogu otsus on üks osa ühinemisprotsessist, mis jõuab lõpule 2013. aasta oktoobri valimistulemuste väljakuulutamisega, mil Kõue vallavalitsus ametiasutusena lõpetab tegevuse. Seni toimub kõik tavapäraselt ja Kõue vallana.

Elanike arvu põhjal võib oletada, et pärast järgmisi valimisi hakkavad tulevase valla volikokku põhiliselt kuuluma Kose poole inimesed. On ju seal elanikke 5765, Kõuel aga 1644.

Liitumist tumestas omalaadne konflikt. Nimelt süüdistas Harjumaa Omavalitsuste Liidu esimees ja Kose vallavanem Vello Jõgisoo Kõue vallavanemat Ott Valdmat vale nime all ühispöördumise kirjutamises ning tegi volikogule ettepaneku kaaluda tema umbusaldamist.



LIITUJAD

Kose vald

- 237 km².

- 5765 elanikku.

- Keskus: Kose.

- Vallavanem: Vello Jõgisoo.

Kõue vald

- 295,5 km².

- 1644 elanikku.

- Keskus: Ardu.

- Vallavanem: Ott Valdma.