Näitleja Christopher Lee (1922–2015) andis aastal 2012 välja EP “A Heavy Metal Christmas” lauludega “Silent Night” ja “The Little Drummer Boy”, mis on kahtlemata tema kõige-kõigem jõululugu.

Aasta hiljem lisandus neile singel “Jingle Hell”, mis jõudis Billboardi edetabelis 18. kohale ning tegi Leest vanima muusiku, kes kunagi sellesse tabelisse sisenenud.

Singli “Jingle Hell” teiselt poolelt leiab “My Way”, mille ingliskeelse variandi (sõnad Paul Anka) laulis kuulsaks Frank Sinatra, kes ise aga sellest loost suuremat ei pidanud. Ja tõsi ta on – Christopher Lee toredale baritonile sobibki see märksa paremini. Et ta oli seda linti lauldes juba üle 90 aasta vana, kõlab laul usutavamalt kui ükskõik kelle teise (näiteks Paul Anka ise, Elvis Presley, Richard Claydeman, Gipsy Kings, Sid Vicious – ja Gary Oldman Sid Viciousena filmis “Sid and Nancy” –, Julio Iglesias, Robbie Williams) suust kunagi kõlanud on.

Rangelt võttes pole see küll jõululaul, aga soovitamist väärib igal ajal. Miks mitte just aastavahetuse paiku, mis on väga sobiv aeg senise elu üle pisut järele mõelda ja anda endale lubadus uuel aastal täisväärtuslikumalt elada.

Jõulud Soome moodi

Soome süngevõitu (aga väga hea huumorisoonega) raskerokibändi Viikate repertuaarist leiab terve plaaditäie jõulumuusikat. Nad andsid aastal 2001 välja plaadi “Vuoden synkin juhla”, mis müüb tänapäevani just jõulude paiku väga hästi. Jõuluteemaline on terve plaat, aga eraldi esiletõstmist väärivad toredad rasked versioonid pärimuslikest jõululauludest:

"Sylvian joululaulu" (laulab Viikate enda solist Kaarle Viikate)


"Varpunen jouluaamuna" (laulavad Timo Rautiainen ja Seppo Pohjolainen, Trio Niskalaukaus)

“Suojelusenkeli” (laulab Juoni Hynynen, Kotiteollisuus)
Edasijõudnud võivad kuulata ka laule "Talvi see viimein", “Aattoiltana", "Viattomien lasten päivä", “Lahja", "Häpeän lyhty", "Olkoon näin".

NB! Viikate kuulamisel tasub siiski meeles pidada, et toime poolest sarnaneb see bänd antibiootikumidega – ravib tõhusalt, aga koos alkoholiga tarvitatuna võib esile kutsuda soovimatuid kõrvaltoimeid.

Filmimuusikast mööda ei saa

Üks toredamaid (et mitte öelda talutavamaid) jõulufilme “Visa hinge” esimese kolme osa kõrval on kahtlemata “Armastus on see” (“Love Actually”), kus vananev rockstaar Billy Mack (Bill Nighy) teeb jõuluteemaliseks algupäraselt briti rockbändi Troggs poolt esitatud laulu “Love Is All Around”, millest saab siis “Christmas Is All Around”. Soovitan. Nii laulu üksi kui ka tervet filmi.

Jõuluvanale pahad poisid ei meeldi

Hea maitse servast pisut kaugemale nihkudes tasub kuulata ka näitleja Adam Sandleri väga elulist ja õpetlikku pala “The Christmas Song”.

Helisegu jõulukellad

And last but not least: Muppetite “Ringing Of The Bells”. Siin on kommentaarid liigsed. Muppetid on Muppetid.

Häid pühi ja palju veel paremat muusikat!