Köieveo peakorraldaja Tanel Lipsu sõnul on hiidlastel ja saarlastel juba ammustest aegadest omavahel eriline suhtlus. “Küll nad tögavad teineteise kallal, siis jälle käivad koos saunas ja lõpuks jõuab asi ikka korraliku naljaviskamiseni välja,” ütles ta. Nüüd on aeg naljategemine mõneks ajaks kõrvale heita ning teha mehetegusid ja panna naabersaarerahvad omavahel köievedamises mõõtu võtma.

Esimene kilomeeter köit on juba käes ja peatselt läheb testimiseks. “Esimese katsetuse teeme Soela väinal, kus merre laotatakse kilomeeter köit, mida siis ühelt poolt hakkab vedama hiidlaste paatkond ning teisest otsast saarlaste esindus,” kirjeldas Lips. Testimise eesmärk on veenduda kahe saare laitmatu koostöö toimimises ja 11. juuni suursündmuse ohutuses nii maalt kui merelt.

Kuu aja pärast, 11. juunil toimuval üle mere köieveol veetakse 10 kilomeetri pikkune mehine köis üle Soela väina, millega saared omavahel kokku tõmmatakse. Hiiumaal võetakse köis vastu Sõru sadamas ning Saaremaal Soela sadamas. Suur üle mere köievedu annab hoo sisse Hiiumaa ja Saaremaa turismihooajale ning edendab saarte omavahelist koostööd. Köieveo lõpetab kummaski sadamas toimuv simman.