Laidudel asuvad hooned ja hooneterühmad on Hiiumaa laidude maastikukaitsealal ja neil kehtivad Hiiumaa laidude kaitsealast tulenevad piirangud, näiteks tuleb üürnikel Saarnakil ja Hanikatsil arvestada vajadusega hallata kinnistule jäävaid poollooduslikke kooslusi.

Kõigil huvilistel palutakse endast reedeks teada anda RMK kinnisvaraosakonna Lääne piirkonna haldusspetsialistile Merike Onemarile.

Praegu Onemari sõnul keegi veel ühendust võtnud pole. „Panime kuulutuse Hiiu Lehte, et ka kohalikud inimesed infot saaksid ja sellest võimalusest teada saaks. Esialgu ootamegi, kas huvilisi leidub,“ sõnas ta.

Tahtjate olemasolust ja arvust selgub ka edasine. Siiani on laidudel asuvates hoonetes majutunud ka loodushuvilised, kes on käinud seal talgutel. Kas see võimalus edaspidi alles jääb või kuidas üürnik hakkab hooneid haldama, selgub edaspidi.

Praegu on laidudest rendile antud Kõrgelaid, mida haldab seiklusfirma 360 KRAADI. Maarendileping sõlmiti 2010. aastal ning toona leidis üürniku valikpakkumise teel keskkonnaamet. Kuna vahepeal läks maa üle RMKle, siis lepingu sõlmis juba RMK.

Rohkem teavet käimasolevast pakkumisest saab lugeda SIIT.