Hiiumaa tootjad murravad saarelt välja


Heli Hahndorf, kaks käsitööpoodi Hiiumaal, Maakodu
Hiiumaa käsitööseepide, ihuhooldustoodete ja käsitööjookide tootja Heli Hahndorfi sõnul on peamine teha kvaliteetne toode, mida ka mujal märgatakse.Foto: Meeli Küttim

Hoolimata sellest, et Hiiumaa ettevõtjatel on oma toodangu mandril turustamine kulukas ja keeruline, saab ka mujal Eestis üha enam hiiumaiseid tooteid osta.

Saare ilmselt suurim toidutööstusettevõte Hiiumaa Köök ja Pagar teenib koguni poole oma müügitulust mandril.

Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antonsi sõnul on ka ettevõtte edaspidised plaanid ambitsioonikad – selle aasta plaan on mandri turu müügikasv 24 protsenti.

Hiiumaa käsitööseepide, ihuhooldustoodete ja käsitööjookide tootja Heli Hahndorf OÜst Tahe ütles, et peamine on teha kvaliteetne toode, mida ka mujal märgatakse.

“Näiteks oleme meie ainukesed leedrilimonaadi tootjad, samuti on meil ainuke kadakalimonaad Eestis,” märkis Hahndorf Hiiu Lehele.

Väikesest kalakohvikust Kalanas mere ääres alguse saanud Hõbekala Köögi põhitoodeteks on marineeritud räimed ja vähemalt 80 protsenti toodangust müüakse mandrile.

“Kindlasti soovime suurendada oma tootlikkust vähemalt kaks korda ja seda saab aastaringselt teha ainult mandrile müües,” tõdes kalaköögi perenaine Kätlin Kiisk.