Paraku polnud parlament täielik. Emmaste volikogu liikmed jätsid tulemata. Kas üksmeelselt või ühekaupa (kutse saadeti kõigile isiklikult), aga tulemus oli ikka üks.

Väidetavalt oli volikogul samaks ajaks plaani võetud kokkusaamine Leisu küla rahvaga. Samas ütles Hiiumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse liige ning Kõrgessaare vallavanem Jaanus Valk, et emmastelastele pakuti ka teisi kohtumisaegu.

Küll ei tähenda Emmaste volikogu liikmete ühine mitteilmumine seda, et nad arutelu ühise Hiiumaa teemal ei jätkaks. “Volikogus hakkame seda arutama täna,” ütles volikogu esinaine Merike Kallas.

Ometi on juba ette teada, et otsuseni, mida Kärdla ettepanekule vastata, seekord ei jõuta. “Meil pole kiiret,” hindab Kallas. “Tahame selgust saada.”

Kallase sõnades kõlab ka pisuke etteheide – pool aastat on seda teemat arutatud, aga põhjalikku analüüsi pole tehtud.

Kõrvuti puudunud Emmastega lõid nn Hiiumaa ühisvolikogul laineid ka Pühalepa saadikud. Nad lahkusid saalist.

“Ettevõtjad tulid oma seisukohaga, mille sisu oli vaid efektiivsus, mitte paikkondade elu,” põhjendas Pühalepa volikogu esimees Toomas Remmelkoor. “Leiti, et kas on mõtet meie valla Palade põhikooli pidada, kui see on Kärdlale nii lähedal.”

Ei-meeleolu valitseb vallas omavalitsuste ühinemise suhtes üldse. “Vägisi asju ajades oma eesmärki ei saavuta,” viitab Remmelkoor. “Pealegi on meie valda ka materdatud.”

Omvalitsuste liidu juht Jaanus Valk loodab siiski, et kõik viis omavalitsust ükskord ühise laua taha istuvad ning asju sisulisest küljest arutavad.

Praegu on jõus Kärdla ettepanek, mille nad tegid 20. oktoobri volikogu otsusega. Valdade volikogud peavad sellele vastama jõuludeks.

Kärdla praegusele ettepanekule on eelnenud viis nurjunud ühinemiskatset.



Hiiumaa omavalitsused

Pühalepa vald. Pindala 255,5 km², 1624 elanikku, 47 küla. Põhikoolid Suuremõisas ja Paladel, Hiiumaa ametikool Suuremõisas. Suursadam ja Heltermaa sadam, Kärdla lennuväli.

Emmaste vald. Pindala 197,5 km², 1361 elanikku, 43 küla. Emmaste põhikool. Sõru sadam.

Kõrgessaare vald. Pindala 379,5 km², 1323 elanikku. Kõrgessaare alevik ja 58 küla. Lauka põhikool. Lehtma, Kõrgessaare ja Kalana sadamad.

Käina vald. Pindala 188,5 km², 2200 elanikku, Käina alevik ja 34 küla. Käina gümnaasium. Orjaku sadam.

Kärdla linn. Pindala 4,5 km². Elanikke 3750. Kärdla ühisgümnaasium. Rekonstrueeritav Kärdla sadam.

Allikas: omavalitsuste koduleheküljed