Piirkondi, kus töö Euroopa Liidu projekti “Elu alvaritele” (“Life to alvars”) toel ette võetud, on maakonnas mitmeid. Kolmapäeval Hiiumaad väisanud projekti koordinaator Annely Esko keskkonnaametist rääkis, et projektialad on veel Pühalepa vallas Sarvel, Heltermaal, Vahtrepas, Kallaste nõmmel ja Vohilaiul.

Kõikjal on tööd veel pooleli. Sarve projektialal on alustatud 50 hektari lookarjamaa taastamisega, Heltermaa–Vahtrepa projektialal on taastamistööd käsil 110 hektari suurusel maatükil, Kallastel nõmmel 20 hektaril ja Vohilaiul 30 hektari ulatuses. Aruküla projektialal on tööd tehtud 70 hektaril ja loopealsete taastamine seisab seal ees veel 60 hektaril. Hooldatavatel aladel raiutakse männid, kadakad ja muu võsa ning kõikidel taastatavatel loopealsetel on selle suve algusest kavas alustada karjatamisega. Esko kinnitas, et tirbi külastajatele säilib läbipääs kogu alale.

Samuti on taasläbitav ajalooline matkarada maasääre harja mööda. Ka on sealse populaarse puhkeala vaated nüüd oluliselt avaramad ja kaunimad.