Hiiumaa põhihariduse tase on silmapaistev – PISA uuringute kohaselt on Hiiumaa parim Eestis – ja sama kvaliteet koos valikuvõimalustega tuleb hiidlastele tagada ka loodavas riigigümnaasiumis, kus saavad olema humanitaarainete, reaalainete, ja loodusainete õppesuunad.

Kärdlasse loodav riigigümnaasium saab olema kümnes maakondlik gümnaasium. Suhteliselt väikese õpilaste arvuga munitsipaalgümnaasiumi pidamine oleks igale omavalitsusele ülejõukäivaks ülesandeks ja seega on riigi toetus iseenesestmõistetav. Täna õpib Hiiumaa kahes gümnaasiumis kokku 154 õpilast, neist 109 Kärdla Ühisgümnaasiumis ja 45 Käina Gümnaasiumis, lisaks 7 õpilast mittestatsionaarses õppes.

Teise koostöölepingu sisuks on riigile kuuluva Kõpu Internaatkooli üleandmine Hiiu vallale. Vallal on kavatsus liita Kõpu Internaatkool 1. septembriks Kärdla Ühisgümnaasiumiga, kooli õpilased jätkavad õpinguid praeguses asukohas. Tagamaks kooli töö sujuv jätkumine annab Haridus- ja Teadusministeerium Hiiu vallale üle kooli kinnistu koos hoone ja inventariga, samuti võtab vald üle koolitöötajate töölepingud.