Poliitikud on mures, kuna sündimus langeb ning paljud eestlased lähevad paremate elutingimuste otsingul tööle välismaale. Kunagine populaarne laul "Maa tuleb täita lastega!" muutub üha aktuaalsemaks.

Rahvastikuteadlastel on aga elanikkonna arvukuse vähenemise probleemile pakkuda tõhus lahendus.

"Pikaajalised uuringud näitavad," selgitas rahvastiku taastootmise spetsialist, kaheksa lapse isa demograafiadoktor Valdur Rindkere, "et ei ühe ega isegi kahe lapsega pered ei päästa meid rahvastiku vähenemise ohust."

Tootmiseesrindlane Rindkere on tõestanud, et mida suuremaks kasvavad pered, seda suurem on rahvaarv kogu riigis, ja et murdepunktiks on kolmandate laste sünd.

"Esimene laps on muidugi tore, hea on ka see, kui sünnib teine," jagas Rindkere kogemusi. "Lapsed saavad koos mängida, noorematele on võimalik anda vanemate laste riideid ja kummikuid.

Kui aga Eesti peredesse sünniks rohkem kolmandaid lapsi, oleks asjal juba hoopis teine jume. Ka Jaapanis ning Singapuris hakkas rahvaarv kasvama alles siis, kui sündima hakkasid kolmandad lapsed.

Siiski pole kolmanda lapse sünnitamine kõikidele naistele kontimööda. Mitmed oleksid sellega isegi nõus, kuid ainult juhul, kui see sünniks kohe, ilma et peaks esimese ja teise lapse kandmise ja sünnitamisega vaeva nägema.

Siiski leidub Eestimaal ka tublisid naisi. Hea näide on Virumaalt (maakonna nimi muudetud, õige maakonna nimi on Raplamaa), kus noor ja hakkaja naine sünnitas kohe oma viienda lapse.

"Ega see kerge ei olnud," tunnistas 34aastane Leili (vanus ja nimi muudetud). "Sünnitus kestis mitu tundi ja oli väga valus. Õnneks oli mees toeks - mul on väga tore mees."

"Kui vaid selliseid näiteid rohkem oleks," kiitis demograaf Valdur Rindkere.

Leili (nimi veel kord muudetud) aga usub, et ega need teisedki lapsed tulemata jää.

SERGEI KRAANA

"Naeri" valvedemagoog



KIIKS

Partsu plaanid.

A. Laseme Eesti Õhu õhku.

B. Matame maha.

HEIKI MAIBERG



INNA VAATLUS

INNA AEG

ehhee-luger

Käisin naistega Leili juures saunas. Kütsime kered kuumaks, siis tegime paar veini. Pärast istusime kaminasaalis ja lugesime üksteisele ette Savisaare uut bestsellerit "Tõde Eestist".

Ma pakkusin välja, et varsti annab oma testamendi välja Ansip pealkirjaga "Vale Eestist". Aga enne seda, kui Ansipi teos välja tuleb, ilmub tõenäoliselt valimiste eel "Tõde Eestist" koguni viies köites koos venekeelse tõlkega.

Nii või teisiti kahvatub Tammsaare uute vanameistrite kõrval.

Naabri-Maimu ütles, et Eesti Panga ja VEB fondi skandaal tuli just nüüd välja sellepärast, et varjutada Savisaare testamenti. Nii ei saaks raamat liiga palju lehe- ja eetriruumi.

Mina ütlesin, et see pole veel midagi - ka Armstrongi ja Oprah' dopinguintervjuu toodi avalikkuse ette Savisaare raamatu avaldamise aegu, et nügida tähelepanu raamatult ära dopinguteemale.

Kui ma külamooridega juba koos olin, võtsime ette ka Langi ja tema raamatud. Näiteks meie külas on ministri sundostunimekiri korda läinud - me saime teada, et ilmub uus ajaleht nimega Sirp.

Meie naabervallas läks veel paremini - kui enne luges Sirpi üks inimene, siis nüüd leiti peale ühe lugeja ka üks huvitatu (tema lehitseb ja vaatab suuri pilte).

Olgu mainitud, et otsime jätkuvalt oma raamatukogus kultuuriajakirjadele lugejaid. Kõigi nende laenutajate vahel loositakse välja tasuta lugejaks registreerimine.

Kui me ajakirju Kunst.ee, Muusika jt väärtajakirju lugema ei hakka, siis võetakse meiega üht-teist lausa ministeeriumi tasemel ette. Nii meile vähemalt öeldi. Langi plaan A: ühtegi paberraamatut ta meie raamatuhoidlasse enam osta ei luba. Plaan B: e-raamat muutub kohustuslikuks. Huvitav, mida Mõisa Jüri sellest arvab?

Tõusis meilgi visiiditasu. Olgu öeldud, et meie maakonnahaiglas jaguneb visiiditasu mitmeks tasuks: visiidi alustamise tasu, visiidist alguse saanud ravi alustamise tasu, ravi jätkamise tasu, visiidist alguse saanud ravi lõpetamise tasu ning visiidi lõpetamise tasu. Igaüks viis eurot. Olge terved!

Vaadates praegust külma aega, mil tehnika kipub jupsima, tuleb nentida, et on viimane aeg soetada elektripäästeautod.


MUDA MIHKEL PAJATAB

Tigu Evald oli pealinnas käinud ja ka bussiga sõitnud. Ütles, et kui vanasti võis bussis jäneseid kohata, siis nüüd sõidad nagu hiirekeldris. Kogu aeg kostab piiks ja piiks.

Evald on suur tõe eest võitleja ja selleks ta Tallinna põrutaski, et muretseda endale raamat, mis otsast lõpuni on tõest tiine.

"Tõde Eestist" on rahvas aastakümneid oodanud. Kes selle raamatu läbi loeb, läheb palju paremaks inimeseks ja teeb oma järeldused, et kas ongi enam mõtet valetada ja vassida.

Siit võiks välja areneda terve raamatusari "Minu tõde". Maailmas on veel palju teemasid, mille kohta tahaks tõde teada.

Pikka aega käis arutelu, kas keegi laskis Riigikogus vastu seina. Lõpuks selgus siingi tõde - uriinist oli saanud õlu, mitte aga vastupidi. Tore, et nüüd üksnes tõdesid kuuleb.

Filosoofid arutasid poe juures, kas taevas on üks või kaks kuud. Üks mees teadis täpselt, et neid on kaks: üks on noorkuu, teine vanakuu. Teised olid tõestusega päri.

Leidal tekkis idee. Vaatas elamise üle ja teatas, et oleks vaja teha üks korralik remont. Remont on teadagi kallis lõbu ja pole ka viitsimist sellega jändama hakata. Palus minul saata kiri televisiooni, milles oleks kirjeldatud meie rasket materiaalset olukorda ja kodutunde puudumist.

Mina sellise mänguga kaasa ei lähe. Teen parem filosoofidele mõne plastõlle välja, ja kodu saab uue ilme. Uskuge mind, see on tõsi.



VAATAKS TÕTT

TIIT PRUULI: "Võõrtööline on enamasti nagu ahjualune - lase ta tuppa, anna talle kulbitäis rokka ja juba on ta köögis laua taga, tütre magamistoas, sotsiaaldemokraatlikus erakonnas ja mine tea veel kus."

Äripäev, 10. september 2007



TÕRRE PÕHJAST

Iial pole nii palju inimesi nii paljust nii vähe aru saanud.

JAMES BURKE



KIIL JA KERJANDUS

Parun Samedi otsus

mina - surma isand ja teispoolsuse väravavaht

olen otsustanud:

ei ole teie eestlased

hästi ega targasti elanud -

mõisa ajal olite laisad ja ahned

varastasite

nõukogude ajal olite laisemad ja ahnemad

varastasite rohkem

turumajanduses ei oska te üldse elada:

olete üksteisega kurjad

laisad ja ahned

varastate

kui just vahelejäämist ei karda

selle kõige pärast on mul

süda täis saanud

ja meel kurb ning

tolle tõttu mõistan ma teid

aegade lõpuni

või kuni peaks leebivaid asjaolusid selguma

kogunisti lätlasteks

elage ja olge siis

kuidas aga ise tahate

JÜRGEN ROOSTE



SÕNAL SABAST

- Liivatamata linnas koba santi sabakonti!

- Kui nässid viljas, siis vissid näljas.

- Parem kuller kirjaga kui killer kurjaga.

- Reserve endi seest ei leia sendi eest!

- Et mägedes ei jääks paps kimpu, tuleb panna kips pampu.

ANDRES ÜLVISTE