HOMSES MAALEHES: Eesti vs. importmaasikas: kummas on rohkem “keemiat”?
Veterinaar- ja toiduamet ning põllumajandusamet analüüsivad igal aastal taimekaitsevahendite jääke toitudes, et kontrollida toidu vastavust kehtestatud toiduohutuse nõuetele. Taimekaitsevahendite jääke, mida analüüsitakse, on üle 500, ja nende sisaldustele eri toidugruppides on kehtestatud maksimaalsed lubatud piirnormid (MRL – maximum residue level). Alla piirnormi jäävate jääkidega toidu tarbimine ei ole tervisele ohtlik.
“Veterinaar- ja toiduamet ning põllumajandusamet ei ole viimastel aastatel leidnud, et uuritud maasikates sisalduks taimekaitsevahendite jääke üle lubatud piirnormi,” ütles VTA toiduosakonna peaspetsialist Kadi Padur. “Seega on need olnud inimese tervisele ohutud.”
2013. ja 2014. aastal võeti proovid 42 maasikapartiist, millest leiti 29 erinevat taimekaitsevahendi jääki. Kõige sagedamini esines maasikates fludioksoniili (50% analüüsitud proovides), küprodiniili (48% proovides) ning boskaliidi (33% proovides).
Millised maasikad on keemiast puhtamad loe juba homsest Maalehest!