HOMSES MAALEHES: Eestis hakatakse Marsile lendavatele kosmonautidele püreetoitu valmistama
“Saame õuntest kätte 70% mahla,” rääkis Nõmmann. Üle jäävat massi tekib aga tonnide viisi. Seda annaks homogeniseerida ehk püreestada ja sellest püreest saaks valmistada nii beebitoitu kui ka sportlastele ja mägironijatele mõeldud toitu.
Põhikomponent oleks õunapüree, kuid lisades sinna pika aja jooksul energiat andvaid lisandeid, saaks sobiva toidu näiteks maratonijooksjatele. Nii võib luua eri maitsega toite mitmele sihtrühmale.
Uudsed püreetoidud ei valmi üleöö, enne tuleb teha ära suur arendustöö.
Juba eelmise aasta lõpus alanud katsetuste käigus uuriti, kuidas vabaneda purustatud õunamassi pressimisjääkides kõvadest osadest nagu õunavarred, õietutid, seemned ja seemnekambrid. Millistel rõhkudel mahla pressida, et säiliks piisav jääkniiskus, et pressimisjääke oleks võimalik efektiivselt sõeluda.
Kuidas maitseb Sulev Nõmmanni firma toodetud siider, mille maitsenüansside lihvimiseks kulutati kümme aastat, seda loe homsest Maalehest.