“Valgest jahust saia soovitatakse tõepoolest võimalikult vähe tarbida, kuna rafineeritud jahust toodetes nagu saiad ja küpsetised on meile vajalike toitainete ja kiudainete sisaldus väiksem kui täisteratoodetes,” selgitab Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist Siret Saarsalu. See mõjutab veresuhkru taset ja seedimist ning võib omakorda viia kehakaalu tõusuni.

Ta soovitab eelistada pigem juuretisega tehtud täistera-rukkileiba. “Kui on soov just saia süüa, soovitame tutvuda toote koostisainete nimekirjaga,” lisab Saarsalu.

Osas saiades, sepikutes ja röstides on lisaks nisujahule kasutatud ka näiteks (rukki)terasid, kaerahelbeid, kliisid, kiude, nisutangu, rukki-täisterajahu jms. Tervislikumatesse sepikutesse ja röstidesse on lisatud ka suhkrut, siirupit, õli või margariini ning lisaks nisujahule ka nisuvalku ehk gluteeni. Osas toodetes leidub E-aineid nagu emulgaatorid, toiduvärvid, jahuparandajad vms.

“Need on sellised koostisained, mida võiks ühes leivas või saias võimalikult vähe või üldse mitte olla,” märgib aga Saarsalu.

Mida siis ikkagi saia asemel süüa, sellest kirjutab homne Maaleht.