HOMSES MAALEHES | Läänemere räim võib olla reostunum kui Vietnami pangasius

 (8)

HOMSES MAALEHES | Läänemere räim võib olla reostunum kui Vietnami pangasius
Vietnami kalakasvatus.Foto: Lauri Tankler, Maaleht, Delfi

Vietnamis Mekongi jões kasvatatava kala reostatuse jälgi otsides jõudis Maaleht ootamatu tulemuseni. Selgus, et Läänemere rasvase kala söömisel tuleks piiri pidada, sest neis on rohkem mürke kui Vietnami pangasiuses.

Aeg-ajalt, kuigi üsna harva, leiavad Euroopa Liidu riikide veterinaar- ja toiduameti laborid euroliitu toodud Mekongi kalakasvanduste kalatoodetest ravimite jääke, sest kalu ravitakse näiteks antibiootikumidega. On muretsemiseks põhjust?

Tegelikult jääb sogase ja mudase, aga samas väga toitainerikka veega Mekongi jões kasvatanud pangasius suhteliselt puhtaks näiteks seetõttu, et kui kala kasvatatakse 5–6 kuuga ühe kilo raskuseks, siis toksilised ained ei jõua selle ajaga talletuda. Mürkide ladestumiseks peaks kala reostunud vees elama mitu aastat.

Seevastu Läänemeres suureks ja rasvaseks kasvanud räime toksiliste ainete sisaldus on suur ja tihtipeale üle inimesele lubatud normi. Aga räim pole ainuke kala, mis pikalt vees kasvamise ja rasvasuse tõttu on endasse mürke kogunud.

Loe Vietnami kala eripärade kohta põhjalikumalt homsest Maalehest.

Loe veel

Osta koos Maalehega praktiline käsiraamat ravimtaimedest hinnaga vaid 4,99 €!
Vaata lähemalt

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare