Meist lõunas asuvad riigid püüavad juba piiril kontrollida, kas tegu on illegaalse rändega või sõjapõgenikega. Riigid on otsustanud ajutiselt ka piirikontrolle kehtestada, mida Schengeni reeglid lubavad, ja mis aitab kaasa sellele, et Euroopasse tulevad need, kellel selleks õigus.

Kas te mõistate meie inimeste tusameelt? Et ka neil on raske, ja et kui neil maja põleb, siis ei ole peaministrit kohal. Kas tajute seda kiivust?

Jah, ma mõistan seda. Me ei peaks olema armukadedad sõjapõgenike peale. Kui natukenegi mõtleme, et nende kodumaal on sõda, nende lähedased hukkunud, nad on pidanud jätma maha kodu... Öelda nüüd, et kui Eesti neile pisut abi osutab, siis see on ülemäära palju … see on tegelikult vähim, mida me nende aitamiseks teha saame.

Miks me ikkagi peame kedagi enda juurde elama võtma?

Kas või väga lühike vestlus perega, kes põgeneb sõja eest, muudab mis tahes põgenikevastast arvamust. Tean, et nende soov pole tulla Eestisse domineerima ja meie kombeid ümber tegema.

Suure tõenäosusega osutuvad need inimesed täiesti normaalseteks ühiskonna liikmeteks. Neid, kes Eestisse tulla ei taha, me siia vägisi ka ei too.

Pikka intervjuud peaminister Taavi Rõivasega loe juba homsest Maalehest!

Jaga
Kommentaarid