HOMSES MAALEHES: Toorpiim ja toores kanaliha nakatavad noori inimesi, sest nad ei oska süüa teha
Saksamaa Riskihindamise Instituudi juhi, professor Andreas Hensel tutvustab aktuaalsed tervisriske, millega Esti tarbijad veel kursis pole.
"Viimasel ajal suureneb Euroopas kampülobakterioosi haigestunute arv. See haigus võib tulla kuumutamata toorpiimast või toorest kanast. Samas haigestuvad eelkõige noored vanuses 18–25 aastat, sest nad ei oska süüa teha. Põhiline ristsaastumine tulebki lõikelaudade ja nugadega, kui lõigatakse toorest liha ja pärast tehakse salatit kõrvale," kirjeldab Hensel.
Ning täiesti uuena riskina viitab ta mineraalõlidele kehahooldusvahendites.
"Teatavasti kasutatakse kosmeetikas mineraalõli teatud fraktsioone, samas tavaliselt puhastatakse mineraalõli väga kõrge puhastusastmega ja seejärel on ta täiesti ohutu. Nii on mõõdetud saasteainete hulka õlides. Selgub, et on teatud fraktsioonid, mis aurustuvad, ja nii on väga raske seal saasteainete sisaldust mõõta, samas mineraalõli on alati segu mingitest fraktsioonidest.
Just loomkatsete kaudu on nüüd ilmnenud, et need aurustuvad fraktsioonid sellest mineraalõlist võivad endast ohtu kujutada," hoiatab professor.
Milliseid ohte inimese tervisele kätkevad endas lehmapiim ja mereannid, sellest loe homsest Maalehest.