Seal, kus oli võimalik, mainisin ma oma Eesti päritolu jah. Võimaluse korral rääkisin ka, et olen pärit väikeselt Hiiumaalt, nii et võib öelda, et vähemalt kaheksa Ladina-Ameerika presidenti teavad, kus asub Hiiumaa.

Teie Nicaraguas viibimise ajal oli seal veel mitmeid eestlasi. Kes nad olid ja millega nad seotud olid?

Näiteks oli seal Mati Vaikmaa, kutsehariduse nõunik ja ühtlasi ka autoasjanduse õpetaja. Talle korraldati lahkumisüritus, kus saatmas oli kogu ringkond, kes teda tundis ning kelle laste jalgrattaid ta oli ehitanud ja parandanud. Ta jättis oma haridustöö, abistamise ja lävimisega Nicaragua noorte kasvandike mällu sügava jälje.

Siis majandusabina, taastamaks riigi kaubalaevandust, saabus sinna Eesti laev Kunda, mis anti üle Nicaraguale. Kuna tegu oli väga vajaliku laevaga, tulid seda vastu võtma mitmed sandinistliku juhtkonna liikmed. Paraadvormis kapten Tõnu Tiivel raporteeris mulle eesti keeles: „Seltsimees suursaadik, mootorlaeva Kunda sõit möödus ilma vahejuhtumiteta.“

Hiljem kapteni kajutis toimunud kohtumisel naersid teised, et nad pole enne kuulnud, et keegi sellises olukorras koduses keeles raporteeriks. Kapten jäi veel mõneks ajaks sinna, et meeskond välja koolitada. Ta on oma mälestustes kõike hiljem väga värvikalt kirjeldanud ja me oleme temaga ühendust hoidnud, ning siin kehtib sama põhimõte – rahva mällu jäi see, mismoodi tulid Eesti meremehed ja õpetasid nende mehed välja.

Pikka intervjuud loe juba homsest Maalehest!