24-aastane Linda Org on üks neist suure empaatiavõimega inimestest, kes on asunud õppima Põltsamaa Ametikooli hooldustöötaja erialale. Linda räägib avameelselt, kuidas ta pärast laste sündi leidis oma kutsumuse. Ta tunnistab, et eriala omandamine on füüsiliselt ja vaimselt raske, aga toetavad kursusekaaslased, kes moodustavad justkui suure sõbraliku pere, aitavad õpinguid kergemini läbida.

Hooldustöötaja peamiseks ülesandeks on hoolitseda nii abivajaja füüsiliste kui ka vaimsete ja psüühiliste vajaduste eest, juhendama ning toetama neid. See kõik võib ehk tavainimese jaoks olla koormav ja liiga kauge, aga Linda on realist: „Me kõik saame ükskord vanaks ja tahame, et ka meist hoolitakse ja meie eest hoolitsetakse. Nii proovingi aidata neid inimesi, kes vajavad, valvet, suhtlemist ja minu abikätt,“ räägib Linda oma erialavalikust, lisades: „Seda tööd saavad pikka aega teha ainult sooja südamega ja hoolivad inimesed.“

Õpingud arengupsühholoogiast tööõiguseni

Linda õpingud Põltsamaa Ametikoolis on jõudnud teise kursuseni. „Õppetöö on väga mitmekülgne. Üldõpingute jooksul läbime näiteks kursused kutse-eetikast majanduseni. Põhiõpingud hõlmavad juba rohkem erialaseid kursuseid: arengupsühholoogia, rahvatervis, toitumisõpetus, inimese elukulg, laste hoolekanne ja palju muud, mis seotud erialaga,“ räägib Linda. Lisaks on veel valikõpingud, kus saab enda teadmisi täiendada nii tööõiguses, erialases seadusandluses, võõrkeeltes kui ka teeninduspsühholoogias. „Õpingute mitmekülgsus annab kõigile võimaluse saada siin oma ala professionaaliks,“ tõdeb Linda.

Loomulikult ei puudu ka praktika. Linda käis praktikal Tabivere Sotsiaalkeskuse hooldekodus ning ta meenutab seda kogemust vaid heade sõnadega. „Armsad hoolealused ja sõbralikud töötajad tegid sealse olemise väga hubaseks,“ meenutab ta. Nii koolist kui ka välipraktikalt saadud positiivne kogemus on julgustanud Lindat oma tulevikku selle erialaga siduma, ent kohati raske vaimse töö juures annab Linda endale aru, et tööga ei tohi end läbi põletada.

Personaalsus nii töös kui õpingutes

Et õpitud teadmiste ning oskuste tase ei jääks vaid enda teada, astub Linda juba sel nädalalõpul üles kutsemeistrivõistlusel Noor Meister. Võistlusel tuleb lahendada praktilisi ülesandeid, näiteks hooldus erinevate haiguste korral, suhtlemine abivajaga, lisaks teha meeskonnatööd ning eelnevalt ette valmistada ka kodutöö.

Esmakordselt võistlustel osalemine tekitab ootusärevust, kuid kordamine ning tugev praktiline põhi lisavad Lindale enesekindlust. Kutsekoolis on Linda leidnud enda jaoks eriala, milles tunneb end koduselt. „Kutseõpingud on andnud mulle väga hea ametialase väljaõppe. Õpingud on olnud huvitavad, arendavad ja väljakutset pakkuvad. Samuti tõstaksin esile ametikooli professionaalsed ja inimlikud õpetajad,“ võtab Linda teema kokku.

Hooldustöötaja võistlusülesanne Noorel Meistril:
- Praktiline ülesanne: hooldustoimingu sooritamine, mis hõlmab endas ergonoomikat, hooldust erinevate haiguste korral, suhtlemist ja jäätmekäitlust.
- Kodutöö: aktiviseeriv tegevus kas lastele, erivajadustega inimestele või eakatele.
- Meeskonnatöö: probleemülesande lahendamine, mis on seotud hooldustoimingute logistikaga.

Noor Meister 2014 toimub 7.-8. märtsil Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses, kus mõõtu võtavad üle 300 kutseõppuri 24 erialal, avatud on 10 töötuba ametite proovimiseks, kutseharidusmessil on kohal 32 ametikooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt www.noormeister.ee