RMK kinnisvaraosakonna jurist Marje Kask ütles, et praeguse seisuga on huvi kõigi laidudel asuvate hoonete üürimiseks olnud väga suur.

“Kuna kokku esitati kirjalikult ja telefonitsi üle poolesaja päringu, toimub hoonete ja sinna juurde kuuluva maa-ala üürileandmine enampakkumise korras,” lausus ta. Kõige enam on inimesed tahtnud teada, milliste tingimustega peab tulevane üürnik arvestama. Esialgses teabes öeldi vaid, et kindlasti tuleb hakata hooldama maadele jäävaid poollooduslikke kooslusi.

Marje Kask lausus, et laidudel asuvate hoonete üürileandmise lõplikud tingimused on koostöös keskkonnaametiga täpsustamisel ja väljatöötamisel.

“Eelkõige eeldame laidudel asuvate hoonete ja nende juurde kuuluva maa-ala korrashoidu vähemalt samal tasemel senisega ning maa-ala niitmist ja niidetud rohu äraviimist,” sõnas ta. Üürileandmise enampakkumise kuulutus avaldatakse lähipäevil nii RMK kodulehel kui Ametlikes Teadaannetes.

Mõne aasta eest Hiiumaa laidude maastikukaitseala kaitsekorralduskava koostanud Tiit Leito sõnul oleneb hoonete saatus tingimustest, millega need üürile antakse.

“Saarnaki talukompleks on täiesti unikaalne, midagi sellist ühelgi Eesti laiul säilinud ei ole ning seda tuleks hoida ja säilitada,” ütles Leito. Tema hinnangul oleks laidudele kõige parem selline olukord, kus keegi koliks kohapeale ja toimetaks ajaloolises laiuelu rütmis.

Praegu on laidudest rendile antud Kõrgelaid, mida haldab seiklusfirma 360 Kraadi. Maarendileping sõlmiti 2010. aastal. Toona leidis üürniku valikpakkumise teel keskkonnaamet.