Selline on olnud tema eluhoiak, mille ta nähtavasti sai sealt Saaremaalt, suhteliselt raskest ajast ja poisipõlvest kaasa. Ta tahtis olla oma elus edasijõudja, tahtis olla aktiivselt sekkuja.

Tagantjärgi vaadates, Arnold Rüütel pole olnud radikaal, kes pidi pidevalt olema sündmuste eesliinil. Ta oli heas mõttes poliitik juba väiksest peast. Ta otsis kompromisse. Nõukogude aja Eestis ta elas ja toimetas vastavalt nendele võimalustele, mida olud andsid.

Võin kinnitada aastakümnete ühise tegutsemise põhjal, et ma ei mäleta ühtegi juhtumit, et ta oleks püüdnud kellelegi halba teha või oma otsusega rikkuda inimese elu. On hämmastav, et teda on saatnud läbi aastakümnete väga erinevate inimeste usaldus.

Kahtlemata on see seotud ka tema karismaga — ta on tore, sümpaatne härrasmees. Nädal tagasi hämmastas mind seik, kui kohtusin ühe venelannaga, kes mind ravitseb. Kui ta kuulis, et ma tulen Arnold Rüütli juubelikonverentsile, siis ta ütles: “Palun tervita teda minu poolt ka, ta on väga tore mees.”

Arnold Rüütlit on saatnud selline suhtumine sündmustesse, et kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab. Võib-olla tuleb teha üks tagasisamm. Aga jääb lootus ja optimistlik lähenemine, et järsku me pärast seda saame ikka edasi minna. Ega ta nüüd taganeja tüüp küll ei ole!”

Indrek Toome oli aastail 1988–1990 Eesti NSV Ministrite Nõukogu esimees ja ENSV valitsusjuht. Hiljem on ta tegutsenud kinnisvaraäris. Tartus toimuval Arnold Rüütli juubelikonverentsil täidab Toome moderaatori rolli.
Kersti Kaljulaid ja Indrek Toome president Rüütli juubelikonverentsil.