Ei möödu päevagi, mil keegi ei kurdaks, kui vähe ta palka saab. Pöördusime selgituse saamiseks arvutusminister Valdur Rindkere poole.

"Esmapilgul on palgakäärid tõepoolest suured," möönis minister, "kuid arvutusministeeriumi analüüs näitab, et palgad on Eestis täiesti võrdsed.

Palju on räägitud õpetajate palkadest. Õpetajad töötavad koormusega 35 tundi nädalas. Ühes kuus teeb see 140 tundi. Nii on 770eurose kuupalgaga õpetaja tunnitasu 5.50 eurot, mis pole sugugi väike."

Palga üle kurdavad ka arstid, kuigi nende töötasu on õpetajate omast märksa suurem.

"Arstide puhul tuleb arvestada sellega, et paljud neist töötavad ilma puhkepäevadeta ning on pidevalt öövalves," selgitas minister. "Ööd aga on meie laiuskraadil, teadagi, pikad.

1700eurose kuupalgaga arst, kellel koguneb ühes kuus 310 töötundi, saab tunnitasu täpselt 5.50 eurot. Samasugust tunnitasu saavad ka Soome ja Norra arstid, kuid kuna ööd on põhja pool veel pikemad, koguneb neil ka töötunde rohkem."

Palju on kritiseeritud riigikogulasi ja ministreid, kelle kuuteenistus ületab arstide oma enam kui kahekordselt.

"Valitsus töötab 24 tundi ööpäevas seitse päeva nädalas," nentis minister Rindkere. "Kui kuus on 30 päeva, töötab valitsus 720 tundi kuus. Ministri kuuteenistus on umbes 4000 eurot, nii ei ole nende tunnitasu ei suurem ega väiksem kui ikka needsamad 5.50 eurot. Õiglasema palgakorraldusega riiki annab otsida."

Siiski on meedias esile toodud, et rahvusliku lennufirma juht paneb igas kuus taskusse üüratud 30 000 eurot, mida on kritiseerinud isegi peaminister.

"Meile ainult tundub, et lennufirma juhi palk on suur," täpsustas arvutusminister. "Kuid see pole kaugeltki nii. Kui õpetaja töötab 35 tundi, arst 77 tundi ja valitsus 168 tundi nädalas, siis lennufirma juht, kes päevast päeva väga suure kiirusega ühest kohast teise lendab, teeb tööd lausa 181 tundi ööpäevas.

Vaatamata näiliselt suurele kuupalgale, saab temagi ühe töötunni eest needsamad 5.50 eurot nagu minister, arst või õpetaja. Kes teeb, see jõuab, seda kinnitab lihtne matemaatika."

SERGEI KRAANA

"Naeri" valvematemaatik



KOKSTI

Kord Eesti Energia kamp

käis pinda, peal meeletu tamp,

   lõi sähmakaletti

   kolm müügipaketti:

tikk, pirrud ja tattninalamp.

A. ITSKOK



VILDE VAADE

ANTON VILDE

IQ miinuses

Hoolimata ELiga lõimumisest, krooni kadumisest ja eurole üleminekust ning kasvavast hinnatõusust, on olukord meie liikluses hull.

Selleks et liiklust rahustada ja olukorda kontrolli all hoida, esitan järgmised ettepanekud.

Sõiduki numbrimärgiks peaks kolmetähelise kombinatsiooni (näiteks AHV) asemel olema kaks tähte - IQ. See ütleb nii mõndagi. Kes aru ei saa, sellega pole midagi peale hakata.

Sellele tähekombinatsioonile järgneb vastav arv. Mis on autoomaniku või -kasutaja IQ, see läheb ka kirja. Näiteks IQ 120 või IQ 18. Siis on kohe kaugelt eest ja tagant (miks mitte ka kõrvalt) näha, kes vastu tuleb, taga sõidab või möödasõitu teeb.

IQ-testi peab ära tegema ARKi büroos mitte ainult enne juhiloa taotlemist, vaid juba siis, kui mõte juhiluba teha esimest korda tekib.

Kellel on juhiluba juba olemas, see peab igal aastal käima profülaktika mõttes IQ-testil, mis maksab 99 eurot pluss käibemaks.

Et pilt oleks veelgi konkreetsem, peab autonumbril arvu järel olema lisaks üks täht. Näiteks IQ 12 I tähendab - autot juhib inimene, kelle IQ on 12 ja peale selle on ta idioot.

Veel tähti: A - algaja, D - debiilne, J - joodik, H - huligaan, N - normaalne, P - pidur (aeglane sõitja), S - sooda, Ü - ülbe jne.

Mis saab siis, kui ühesuguse IQ ja lisandväärtusega inimesi on palju? Siis tuleb numbrimärgile kirjutada veel üks arv, mis tähendab inimese kohta nimekirjas registreerimise ajal. Näiteks IQ 9 I 2 tähendab, et autojuhi IQ on 9, ta on idioot ning ta pani end kirja teise idioodina.

Olen kuulnud, et liikluskomisjon toetab mõtet anda Riigikogu liikmetele üks konkreetne autonumber, et kõik oleksid võrdsed ja eristuksid selgelt: IQ 101 R.

PS. Küll see arstide streik on hea! Viinakuu esimesest päevast saadik pole registreeritud mitte ühtegi valeravi juhtumit.

Rahvas, kes arsti juurde ei saa, on nii terve, et lausa lust ja lillepidu.

NB! Kogun lahketelt inimestelt annetusi, et aidata riigikogulasi. Elektrihinna tõusu kompenseerimiseks saavad nad küll palgatõusu, aga kes kompenseerib neile selle, et elektrihinna tõusu tõttu kallineb ka kõik muu?



MUDA MIHKEL PAJATAB

Luuavarres käib vilgas ehitustegevus. Ehitusmehed siblivad ringi nagu sipelgad, sest rutt on taga. Aasta lõpuks peaks valmima kauaoodatud elektrituruhoone.

Rahvale on see väga meeltmööda, kuna siis saab igaüks turult endale valida sobiva koguse elektrit, nagu seni oleme lihatükki valinud.

Kui uskuda külavanem Mäidu Äädikat, tuleb turul võimalus täita elektriga ka mittepõlevaid lampe. See oleks küll tore teenus. Seni olen läbipõlenud pirnid ära visanud.

Poe juures kuulsin filosoofidelt, et pealinnas pidid tohtrid streikima. Õnneks streigilaine Luuavarresse ei ulatu, kuna meil pole ammugi enam ühtki joodijüri.

Kui mõni meie elanik tunneb, et tervisega pole lood kõige paremad, läheb ta raamatukokku ja tellib "Tervise ABC". Otsib sobiva haigusloo üles ja põrutab apteeki rohtu ostma.

Vahel võib juhtuda, et haigus on õige hulluks kiskunud ja raamatust enam abi ei saa. Siis tuleb hauakaevajaga päev kokku leppida.

Nii lihtne see on. Arstide asemel streigib meil tervis.

Luuavarre elab uutmiste ja muutmiste teel ning rahvas on eluga enam kui rahul. Hiljuti avati uus õmblustöökoda, mis hakkab T-särkide asemel tootma D-särke. Nende valmistamiseks kasutatakse pehmemat materjali.

Meil on siiralt hea meel, et riigikogulaste palk uuest aastat jätkuvalt suureneb. Luuavarre noored aktivistid on alustanud allkirjade kogumist, et saata Toompeale õnnitlussoov "Jätku palgatõusule!".


VAATAKS TÕTT

AAVO KOKK: "Raske on hinnatõusu aegu Eesti Energia töötajatel minna vanaemale külla. Oled nagu mingi rahvavaenlane."

Eesti Päevaleht, 19. jaanuar 2005



TÕRRE PÕHJAST

Ma teen elektri nii odavaks, et ainult rikkad saavad endale küünlavalgust lubada.

THOMAS ALVA EDISON



TÕSI TAGA

- Viinakuu on napsimeestel täiskuu.

- Sel talvel köetakse kirgi elektriküttega.

- Kel liiga kõrge veresuhkur, see hakkab suhkrutrahvi maksma.

- Kodujoodik teeb sada ja seened, vodkaturist sada ja meened.

ANDRES ÜLVISTE

- Viinakuu on meestele sama püha kui moslemitele ramadaan.

- Plaaniline pääs arsti vastuvõtule on nüüd paaniline.

- Elektrituru avanemise eel on õhus juba elektrit.

JÜRI PAET

- Kas meditsiinisüsteemi aitaks rahasüst?

- Kui meedik on meedias, saab arstist artist.

TARMO VAARMETS

- Streigi hinda küsi surnutelt.

HEIKI MAIBERG



ANEKDOOT

Elektriku matused.

Hääl rahva seast: "Oh, aastatelt nii noor alles. Palju ta sai?"

"Kolmsada kaheksakümmend."