Olukorrale lisab tõsidust, et veebruaris ilmunud raport ÜROlt hoiatab, et inimtegevuse tagajärjel on väljasuremisohus 40 % selgrootutest (sh. mesilased) ja 16% selgroogsetest tolmeldajatest. See ohustab hinnanguliselt umbes 75% kogu maailma taimse toidu kasvatamist.

Poola teadlaste uurimused näitavad, et probleemid pole ka meist kaugel, kuna Euroopas ulatub iga-aastane mesilaste suremus juba kuni 30%-ni ja USA-s ületab see katastrofilist 40%.

“Praegu on selle uurimuse tulemusena avastatud kõige laiem spekter pestitsiide ja nende metaboliite, mis on mesilastelt siiani leitud,” väidetakse hiljutises uurimuses, mis ilmus ajakirjas “Journal of Chromatograpy”.

“Isegi väga väikesed kogused pestitsiide suudavad nõrgestada mesilaste kaitset, mis võimaldavad parasiitidel ja viirustel hävitada kogu koloonia,” leiab Tomasz Kiljanek, kes on kõnealust uurimust juhtiv teadlane. “Meie tulemused aitavad paremini aru saada pestitsiitide mõjust mesilaste tervisele. Lisaks annab see teadlastele parema võimaluse hinnata riske, mis tekivad, kui segada kasutuses olevaid pestitsiide omavahel. See muide, on väga levinud praktika,” lisab ta.

Uurimisrühm kasutas mesilastel sama analüüsimeetodit, mida tavaliselt kasutatakse pestitsiidide jälgede leidmiseks toidust. Nad testisid 74 näidist 200 pestitsiidi vastu, mis olid kogutud üle kogu Poola.

Mürgitatud mesilaste testimisel leiti 57 erinevat ja Euroopa liidus enamasti lubatud pestitsiidi. Ainult üks proovidest oli täielikult puhas, samas, kui kõik teised sisaldasid keskmiselt nelja erinevat pestitsiidi – maksimum ühes leius oli 13 erinevat kemikaali.

Äärmiselt kahetsusväärne on, et kuigi Euroopa Liit on mõningad mesilastele ohtlikud kemikaalid keelustanud juba aastal 2013, näitab uurimus, et neid siiski kasutatakse ja nad endiselt tapavad suurel hulgal mesilasi.

Siiski on antud leiud väga olulisteks sammudeks, et keelustada ja juurida põllumajandusest välja pestitsiidid ja kemikaalid, mis põhjustavad mesilaste kolooniate hävingut ning nende massilist suremust.