„President kutsus vabariigi aastapäeval inimesi üles Eestit korda tegema, inspiratsioonipäevad peaksid seda algatust kenasti toetama ja aitama inimestel saada otsa peale sellega, mis neile korda läheb, et oma panus anda. Inimesed on järjest enam aru saamas, et kõiges ei saa jääda teiste peale lootma – et elu edeneks, tasub käed ise külge panna, siis edeneb see ka soovitud suunas, olgu jutuks siis kodukandi eluolu või mõni endale oluline algatus, mis ilma inimeste kaasalöömiseta ei õitse,“ selgitas EASi juhatuse liige Krõõt Kilvet. „Kevad on heakorratööde ja talgute aeg, aga talguid võib vaadata palju laiemalt kui vaid füüsilist ühistööd – näiteks Toidupank ja Hooandja on tänuväärsed algatused, mis justnimelt sellise kodanikualgatuse toel edukalt töötavad ning kindlasti ei tohiks soov midagi ühiselt ära teha piirduda vaid kevadise suurpuhastusega, nii nagu loodetavasti ka heategevus ei piirdu vaid jõuluajaga,“ lisas Kilvet.

Inspiratsioonipäevadel toimuvad lühiseminarid ja töötoad koos kogenud kodanikualgatuse vedajatega, räägitakse võimalustest, kus vabatahtlikuna kaasa lüüa ja ka sellest, kuidas olla ise uue algatuse looja ja eestvedaja.

Inspiratsioonipäevade päevakava on igas maakonnas erinev, kõiki neid viib läbi koolitaja Alar Ojastu, kes on ka ise mitmele kodanikualgatusele aluse pannud.