"Naeri" kontaktisik Valdur Rindkere tõi Tartus lagedale karmi tõe maksumaksja raha raiskamise kohta.

Ei ole saladus, et enamik õpetajaid saab palka maksumaksja taskust. Rahuliku ja tubase töö eest mitusada eurot kuus oma taskusse pista pole just kõige halvem.

Ometi pole nad palgaga rahul ning on ähvardanud isegi streikida.

"Naeris" sai hiljuti anonüümse vihje selle kohta, et needsamad õpetajad, kes häälekalt palgalisa nõuavad, priiskavad ja laristavad jõulude ajal häbi tundmata.

"Naeri" kontaktisik Valdur Rindkere sulandus märkamatult Tartu Maxima jõulusaginasse, et tõde maksumaksja raha raiskamise kohta päevavalgele tuua.

Kauaaegne füüsikaõpetaja Heimar sisenes kauplusesse kahe suure kilekotiga, haaras ostukäru (miks mitte korvi?) ning suundus kohe müügisaali.

Lihaleti juures ei mõelnud Heimar kaua - kärusse rändas kõige rasvasem lihatükk, mis sel päeval kaupluses üldse saadaval oli. Enam kui pool kilo sealiha vaid kuueliikmelise pere peale!

Kuid see oli alles algus. Kärusse pandi ka terve leib, kilo hapukapsaid, kuus mandariini (tegelikult saaks ka ühe mandariini lõikudeks jagada ning seda jätkuks paljudele), pakk keefirit, kaks kilo kartuleid, neli kohukest ja pudel õlut.

Samas on "Naeri" käsutuses oleva toimiku andmetel tegemist mehega, kes enne Eesti taasiseseisvumist kartulikoori süüa lubas.

Samuti tekib küsimus, kas maksumaksja raha eest õlle ostmine on eetiline või on taas tegemist tavapärase nn JOKK-skeemiga?

Veelgi küünilisemaid sisseoste sooritas õpetaja Helle, kes söögile ja joogile lisaks ostis ka mitmeid luksuskaupu.

Oma riigiametnikust mehele (nimi ja töökoht toimetusele teada) ostis ta jõulukingiks habemeajamisvahu, kuigi sama asja ajaks ära ka toiduõli või seep.

Lisaks kaks paari sokke (mida teeb ametnik kahe paari sokkidega - on ju neid võimalik pesta ning uuesti kasutada?) ning kalli, enam kui neli eurot maksva mänguauto, mis oli mõeldud "kingituseks" viieaastasele pojale.

Selliste "kingitustega" hellitatakse siis lapsi, kes kasvavad sõna otseses mõttes maksumaksja kulul?

Uued paljastused juba järgmisel nädalal.

ÄPPL AIFÕUN

"Naeri" jõulukorrespondent Tartu lähistelt



KOKSTI

Vinge koka jõulusalm

Olen vinge kokk, kes kokku

keedab suppi, keerab käkki.

Jõulukingi pähe äkki

sokutad mind Riigikokku?

A. ITSKOK


VILDE VAADE

ANTON VILDE

Sotsiaaldemokraatlik Suurvene Erakond

On tähelepanuväärne, et mõlemad idarahaparteid pidasid oma suurkogu ühel ja samal ajal ehk eelmisel laupäeval.

On tähelepanuväärne seegi, et juba kaks aastat järjest jõuab meieni enne jõule idarahaskandaal. Eelmisel aastal Savisaare Keskerakond koos idarahaga ning nüüd IRLi bande idaraha ja elamislubadega.

Nuta või naera.

Nii palju kui mina IRLi kampsunite ja äraostmatute tagatoast kuulsin, siis ajasid Raudne ja Stelmach tegelikult õiget asja.

On ju teada, et meil on tulemas rahvaloendus. Sestap alustas rahvuslike aadetega IRL juba varakult sellega, et rahvaloenduse ajal oleks meid palju rohkem.

Ja mis saab veel parem olla, kui see, et panna ühte korterisse elama 150 inimest! Läheb rahvaloendaja korterisse, loeb kõik 150 elamisloaga inimest ükshaaval üle, teeb intervjuu, täidab blanketid ära, ja ongi meid rohkem!

Nii et jätke meelde: IRLi bande ajas õiget asja. Nad ei äritsenud elamislubadega, vaid panustasid, nagu tõelised rahvuslased mullu ja muiste, kogu oma jõu ja nõu rahvaloenduse heaks.

Valitsuse uue kava järgi tuleb uuest aastast hingedepäeva kõrvale hindade päev. See päev on selleks, et austada meie eurot. Tegu on liikuva pühaga ja seda hakatakse tähistama päeval, mil öeldi esimest korda, et euro hinda ei tõsta.

Mis kuupäeval hindadepäeva tähistama hakatakse, selle väljaselgitamiseks moodustatakse palgaline komisjon.

Uuest aastast läheb kõik jälle kallimaks. Siis on nii, et hoopis see on (uus)rikas, kes jaksab suitsu osta ja seda tõmmata ning kes jaksab viina-õlut osta ja seda juua. Tegu on eliidiga, keda tuleb kummardada.

Kui joodik magab uuest aastast tänaval, siis teadke: ta on rikkur ja teda tuleb austada. Kainestusmajadest saavad kõrgtasemel hotellid, kui mitte öelda kõrgklassi apartamendid.

PS. Kultuurkapitali endine juht, kasiinos kultuuriraha maha mänginud Avo Viiol tegi eile kõigile ootamatult ülekande riigikassasse: maksis korraga oma suurest võlast ära tervelt 10 eurosenti. Enam pole palju võlga jäänud: ainult pool miljonit eurot.

NB! IRL otsib riigihanke korras uut juhti. Kiirustage!



VAATAKS TÕTT

TÕNU ANTON: "Ministeeriumides töötavate poliitikute õlgadel on paganama raske ülesanne, sest nad peavad ühitama poliitika ja seaduslikkuse."

Postimees, 12. mai 2000



TÕRRE PÕHJAST

Poissmehel on südametunnistus, abielumehel naine.

SAMUEL JOHNSON



TÕSI TAGA

Kui riigiametnik kinni maksta, siis ta ka kinni läheb!

Laiskvorst ei tüki tükitööle.

Palehigis pead sa oma leiba luusse laskma!

Igaüks peab kandma oma risti ja ka helkurit.

Kui sind tobuks kutsutakse, ei maksa minna!

ANDRES ÜLVISTE

Norra jäälõhkuja hakkab Soome lahes tööle, et Libeeria lipuga tankerid saaksid Eesti sadamast Venemaa naftat Saksamaale vedada.

TIIT KOPPEL

Tahad omadega välja tulla, mine väljamaale tööle.

TARMO VAARMETS



LUGEJA KIRI

Lugupeetud Villem Sakspere!

Kas vastab tõele, et mida rohkem inimene sööb, seda paksemaks ta läheb, nagu kinnitab mu vanameessõber?

KREETA KARBU
Kitsekülast

  

Lugupeetud Kreeta Karbu!

Ei vasta.

Inimene kulutab toidu seedimiseks 10% tarbitud energiast. Seega: mida rohkem inimene sööb, seda rohkem kilokaloreid ta seedimisele kulutab ning seda saledamaks ta läheb.

Söömisest veelgi tõhusam salenemismeetod on mõtlemine. Ehkki massilt ainult 2% kehast, tarbib aju viiendiku kogu energiast.

VILLEM SAKSPERE
tühjatoimetaja



PEALT KUULDUD

Ott räägib päeval lasteaias õpetatud toidupüramiidist.

"Aafrikas on sellised püramiidid, kus maiustused pannakse kõige kõrgemale, et lapsed kätte ei saaks."