Kaks prokuröri otsustasid, et sellistel juhtumitel, kus patsient kannatab objektiivselt hinnatava raske või surmaga lõppeva haiguse käes, mis põhjustab talumatuid kannatusi, ei riku assiteeritud enesetapp õigust elule.

Lisaks öeldi otsuses, et Cappato aitas tetrapleegiat põdeval patsiendil DJ Fabol kasutada oma õigust inimväärikusele, kui ta temaga Zürichisse Dignitase kliinikusse sõitis.

Cappatot, kes Šveitsist tagasi tulles end politseile üles andis, süüdistati Itaalia seaduse rikkumises, mis keelab assisteeritud suitsiidi. Süüdimõistva otsuse korral oleks teda oodanud 12 aastat vanglat, vahendab The Local. Prokuröride otsust peab veel hindama kohtunik.

"Elu on õigus, mitte kohustus," kommenteeris otsust Cappato.

DJ Fabo tõi aidatud enesetapu temaatika Itaalias rambivalgusesse. Ta sattus kolme aasta eest liiklusõnnetusse, mille tulemusel jäi ta halvatuks. Sellest ajast saadik oli DJ Fabo abistava enesetapu lubamise eestkõnelejaks.

Enne Šveitis sõitmist kritiseeris Fabiano Antoniano Itaalia poliitikuid, kellel tema sõnul ei jätkunud julgust abistavat enesetappu lubavat seadust vastu võtta.