Täpsemalt – Mihhailova rääkis sellest, kuidas tal on tulnud lauljaks saamisel rohkelt takistusi ületada.

Rikki läinud radiaatori süü

Lapsena ei võetud Tanjat muusikakooli vastu, viidates muusikalise kuulmise puudumisele.

Pärast Kohtla-Järve gümnaasiumi lõpetamist ei olnud töötutel vanematel võimalik tütre õppimist toetada ja ainuke võimalus tasuta kohale pääseda oli minna Viljandi Kultuuriakadeemiasse. Väljakutseks osutus keelebarjäär, kuna Mihhailova ei osanud eesti keelt.

Viljandis elas ta pööningutoas, kus radika rikkimineku järel oli 13 miinuskraadi. Noor naine magas kaks nädalat põrandaküttega WCs. Selle kohta käiski tema lause: “Jääge iseendaks ja ärge kartke magada ka WC põrandal!”

Kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter rääkis aga sellest, kuidas ta noorena tahtis saada NBA korvpalluriks. Sellele tõmbas kriipsu spordigümnaasiumi katsetelt tagasi saatmine.

“Pettumus oli suur, tundsin, et minu unistus kukkus kokku,” meenutas Kanter.

Isa innustas teda heitealadega tegelema ja pärast mitmeid põrumisi tiitlivõistlustel on ta nüüdseks olümpiavõitja.

“Ebaõnnestumised õpetavad elus rohkem kui õnnestumised,” võttis Kanter oma kogemused kokku. “Mõelge suurelt, sest kõik algab unistamisest!”

Entrumi programmi avasessioonil osalenud 17aastane Daaniel Ipsberg Põlvamaalt arvas, et sellest tõuseb kindlasti tulu.

“Paljudel noortel on mõtteid, kuid nad ei oska neid teostada. Entrum annab aga selleks julguse ja teadmised,” lausus ta.

Edu tulgu ka olude kiuste!

Programmi idee algataja, Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive rõhutas, et Entrum on kogu Eesti projekt, mis aitab ettevõtlikel noortel leida kontakti oma ala asjatundjatega.

Sellega on liitunud mitukümmend organisatsiooni ja ettevõtlikku täiskasvanut, kelle töö on suunatud noorte arendamisele.

“Soovime noortele öelda, et unistuste elluviimine sõltub eelkõige neist endist. Ettevõtlikke inimesi ühendab see, et nad on saavutanud oma edu olude kiuste, mitte tänu oludele,” märkis Liive.

“Mulle andis Entrum tahtejõudu midagi ära teha, märgata enda ümber toimuvat,” ütles eelmisel õppeaastal programmi läbinud Maarja-Liisa Toost. “Ilma selleta poleks ma julgenud paljusid asju teha, näiteks saalitäie võõraste inimeste ees esineda.”

Ida-Virumaal käivitatud Entrumi programmi raames viisid kokku 600 noort ellu 87 kodupiirkonda edendavat ideed.

Toost juhtis viieliikmelist meeskonda, kes aitas Kohtla-Järve kodutute loomade varjupaika.

Noored kogusid varjupaiga jaoks raha, ehitasid koerakuute ja tegid varjupaigale Facebooki lehe, kuhu lisavad infot kodu otsivate neljajalgsete kohta. See projekt tunnistati teeninduse ja tootmise valdkonnas parimaks ning nii tuligi neiul lõpugalal suure saali ees esineda.

Toosti hinnangul vajaksid ka mõned täiskasvanud Entrumi-taolist programmi. “On inimesi, kes midagi ei tee ja istuvad töötuna kodus,” hindas ta. “Võib-olla annaks see motivatsiooni alustada mingi ettevõtlusega.”

Toost ise on vahepeal aga jõudnud juba uue projekti käima lükata. Fotograafiahuvilisena võttis ta mõned sõbrad punti ja otsiti juhendaja, kelle juures oma teadmisi täiendada.

Tänu Entrumile sai ta ka tõuke erialavalikuks – pärast gümnaasiumi lõpetamist tahab Toost minna Tallinna Pedagoogilisse Seminari õppima noorsoo- või sotsiaaltööd.



Mis on Entrum?

Entrum on Eesti Energia algatatud ettevõtlikkuse arendamise programm, mille raames õpetatakse noortele, kuidas olla elus ettevõtlik ja aktiivne.

Missioon on kasvatada inimesi, kes juhivad oma elu, mitte elu ei juhi neid.

Programmi kontseptsioon ja sisu on 100% kodumaine. See koosneb seitsmest sessioonist ja konkursist “Olen ettevõtlik!”.

2011./2012. õppeaastal leiab programm aset Lõuna-Eestis, haarates Tartu-, Jõgeva-, Võru-, Valga- ja Põlvamaa üldhariduskoolide 10. ja 11. klasside ning kutsekoolide 1.–2. kursuste õpilasi.

Eelmisel õppeaastal toimus see Ida-Virumaal, kus sai tasuta ettevõtlusõpet üle 600 kooliõpilase. 2012./2013. õppeaastal on tegutsemispiirkonnaks Loode-Eesti.

Entrum pälvis 2011. aastal majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi konkursil “Tunnusta ettevõtluse edendajat” parima ettevõtluse edendaja tiitli ning konkursil “Rootsi äriauhind 2011” parima ettevõtte sotsiaalselt vastutustundliku algatuse tiitli.

Programmi partnerid on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning maakondlikud arenduskeskused, kaasrahastajaks Euroopa Sotsiaalfond.

Allikas: www.entrum.ee