Maailmakuulsa loodusajakirja National Georgaphicu rubriiki Your Shot’i fotosid laadides on fotograafidel võimalus, et töö võidakse valida kas päeva parimate sekka või National Geographic’u ajakirja.

Arvestades fotode hulka, mis sinna iga päev lisatakse, on üsna raske sellist tunnustust saada. Lehel on üle 9 miljoni liikme 195 erinevast riigist.

„Ma teadsin, et see on võimalik, ja lootsin, et see üks päev ka juhtuda võiks. Kui ma teada sain, et osutusin valituks, oli see mulle väga positiivne ja suur üllatus,” tunnistas Tõll.

Fotograafia pisik varakult

Äramärgitud foto üheks eelduseks olid head tingimused ja loomulikult ka asupaik. Ahti Saare ja tema pere poolt Tõrvas Õhne jõe äärde rajatud hokitiik oli kindlasti peamiseks eelduseks sellele.

„Tingimused olid väga head - mängisime tiigil hokit, ilm oli suurepärane ning mäng huvitav. Tundsin, et pean selle hetke jäädvustama. Kõige raskem oli pildile saada emotsiooni, mida hokit mängides ka ise kogesin,” rääkis Tõll, et kasuks tuli ka see, et ta oli ise uiskudel mängijate seas.

National Geographicu toimetaja David Y. Lee kiitis samuti foto puhul nii energiat kui ka seda, et foto on tehtud keset sündmusi.

Fotograafia juurde sattus Tõll juba päris väiksena. Pildistamist alustas tavalise "seebikarbiga", kuid veidi vanemaks saades sai hobifotograafist vanaisalt vana filmikaamera Zorki, mis tegi võrreldes eelkäijaga suurepäraseid pilte.

„Hakkasin rohkem pildistama ning teen seda juba veidi moodsama kaameraga tänaseni. Olen saanud erinevatelt võistlustelt võite ning tunnustusi, kõige suurem neist 2012. aasta Looduse Aasta Foto žürii tunnustus,” räägib Tõll senistest kordaminekutest. Fotograafiast kui elukutsest mõtleb neiu pidevalt, aga hetkel on see vaid unistus.

Ilus piirkond pildistamiseks

Tunnustust ei toonud fototabamus mitte ainult foto autorile, vaid kindlasti ka Tõrvale. Tõrvas on käinud Tõll tegelikult juba väiksest peale ja kuigi ta elab Tallinnas, siis satub siia korra kuus ikka.

„Nii Tõrvas kui ka selle ümbruses on äärmiselt hea pildistada, olen siin palju põnevaid fotosid saanud. Tõrvas on loodus lähedal ning ka piisavalt mitmekülgne, kaunis ja eriline,” räägib Tõll, et avastab pidevalt uusi ja huvitavaid kohti.

Nagu kalamehed ei reeda oma parimaid püügikohti, ei taha ka Tõll midagi konkreetselt välja tuua, kuid tunnistab, et siinsete veekogude ääres on alati ilus.

„Kui Eestist üldiselt rääkida, siis usun, et pea igas paigas leidub midagi erilist, mida jäädvustada. Eesti loodus on selleks piisavalt mitmekülgne ja ilus,” räägib fotopiiga.

Lisaks asukohale on oluline ka ajastus - tuleb olla õigel ajal õiges kohas. „Seega soovitan kindlasti kaamerat igal pool kaasas kanda, sest kunagi ei tea, millistele hetkedele võib peale sattuda. Olen nii mõnedki erilisemad fotod teinud pildistamist planeerimata, ootamatutes olukordades. Ning mis kõige tähtsam - tuleb lihtsalt avastama minna!”

Allikas: Tõrva Teataja