Uuendusena kehtestatakse Kihnu ja Manija saare püsielanikele saarte ümbruses konkreetsed piirkonnad kastmõrraga püügiks, sest vastasel korral ammendavad mandrilt pärit kalapüügiettevõtjad saarte elanikele eraldatud püügivõimalused.

Ruhnu saare püsielanike püügivõimalusi täiendatakse viie ääremõrraga, sest Ruhnu saare ümbruses on ahvena varu hea. Jõgeva maakonna osadel siseveekogudel asendatakse teadlaste soovitustel seni lubatud olnud angerjarüsad ääre- või avaveemõrra püügivõimalusega.

Järgmise aasta kalapüügiõiguse tasumäärad on arvutatud keskkonnatasude seadusega kehtestatud piirmäärasid arvestades. Tasumäärad lähtuvad eelmise aasta püügistatistikast ning ei ületa 2016. aastal 3,5 protsenti tasu varasemal aastal keskmiselt püütud kalakoguse harilikust väärtusest püügivahendi kohta. Erinevate püügivahendite osas on tasude muutused erineva ulatuse ja suunaga.

Rannikumere 42 püügivahendist jääb eelmise aastaga võrreldes tasu samaks või langeb 26 juhul ja tõuseb 16 püügivahendi tasu. Tasude tõus on tingitud suurenenud saakidest eeskätt räimepüügil ja Väinamere piirkonnas Läänemaal. Näiteks tõuseb järgmisel aastal räimepüügiks kasutatava kastmõrra tasumäär kõigis maakondades, välja arvatud Harjumaal. Siseveekogudel kasutatavate püügivahendite tasu 2016. aastal valdavalt langeb, seal hulgas ka püügiõiguse tasu enamike angerjapüügivahendite osas.

Uute püügiõiguse tasumäärade rakendumisel laekub riigieelarvesse ligikaudu 365 000 eurot, mida kasutatakse kalavarude ja –liikide uuringuteks, järelevalveprojektideks, kalade noorjärkude veekogudesse asustamiseks ning kalade kudealade parandamise kulude katmiseks SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse kaudu.

Räime, kilu, tursa ja lõhe püügivõimalused lepiti kokku Euroopa Liidu kalandus- ja põllumajandusnõukogus, Eesti Vabariigi ja Venemaa Föderatsiooni piiriveekogudel Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel lubatavad püügikogused lepitakse kokku 2015. aasta novembris toimuvatel läbirääkimistel. Mõlemad nimetatud püügivõimalused kehtestatakse käesoleva määruse muudatusega 2016. aasta alguses.

Püügivõimaluste ja -tasude tabeli leiab eelnõu seletuskirja lõpust siit: http://www.envir.ee/et/uudised/valitsus-kinnitas-kutselise-kalapuugi-voimalused-ja-tasud-2016-aastaks