Eelised tulevikuks

Õppekava läbinud ning gümnaasiumi lõpetanud õpilastele väljastatakse koos lõputunnistusega vabatahtliku päästja ja abipolitseiniku tunnistus eelkutseõppe läbimise kohta. Tunnistused võiksid direktor Raigo Prantsi sõnul luua eeldused Järva-Jaani gümnaasiumi lõpetajatel konkureerida eelisjärjekorras Sisekaitseakadeemias õpetatavatele erialadele, osaleda vabatahtliku päästjana või abipolitseinikuna kogukondade turvalisuse tagamises ning asuda tööle Tartu Vanglas vanglaametnikuna.

Gümnaasiumi direktor Raigo Prantsi sõnade kohaselt on siseturvalisuse eelkutseõppe rakendamise laiemaks eesmärgiks avardada gümnasistide teadlikust siseturvalisust tagavate ametkondade tegevuse osas ning anda noortele võimalus teha valikuid tulevase eriala osas.

Kitsamaks eesmärgiks on õppekavale lisandväärtuse andmine, mis muudaks koolis õppimise atraktiivseks nii lähiümbruse, kui ka teiste maakondade õpilastele. Õppima tulemist ei pea pelgama keegi - Järva-Jaani Gümnaasiumi üheks põhimõtteks on, et kõik õpilased on akadeemiliselt võimekad, kui luua neile õppimiseks sobiv õpikeskkond. Seega oodatakse kooli õppima nii värsket 9. klassi lõpetajat, kui ka 11. ja 12. klassis õppivat noorukit, kes huvitub siseturvalisusesse panustamist.

Järva-Jaani gümnaasiumis on kaugõppeosakond, mis võimaldab lisaks statsionaarses õppes oleval gümnasistil ka kaugõppijatel eelkutseõppest osa võtta. Siiski soovib kool testida eelkutseõppesse tulevaid õpilasi, mis tähendab, et gümnaasiumisse õppima tulevatele gümnaasiumi õpilastel tuleb sisseastumisel kirjutada essee, läbida vestlus ning sooritada üldfüüsiline test. Essee ja vestluse eesmärgiks on selgitada gümnaasiumisse õppima saabuva õpilase eneseväljenduse ja -analüüsi oskust ning hinnata õpilase õpimotivatsiooni gümnaasiumi astmes. Füüsilise testiga mõõdetakse õpilase antud hetke füüsiline vorm, mille tulemusena kavandatakse konkreetsemad füüsilised treeningud õpilastele eelkutseõppe raames.

Täpsematest vastuvõtmise tingimustest on võimalik kuulda Järva-Jaani gümnaasiumi lahtiste uste päevadel, infot selle sündmuse kohta annab kool lähiajal.

Head tingimused ka kaugemalt tulijatele

Direktori sõnul on mõeldud ka võimalusele, et kooli tullakse õppima kaugemalt. Kui lähemad õpilased saavad tasuta bussitranspordi kooli ja koju, siis kaugemalt tulevatel õpilastel on võimalik koolipäevadel elada Järva-Jaani hostelis.

Järva-Jaani vallavanem Arto Saar näeb uue eelkutseõppe rakendamises koolile lisandväärtuse andmist, millega on viimastel aastatel pidevalt tegeletud. Nii käivitus sel aastal juba edukalt turismiõpe koostöös Tartu Ülikooli Pärnu kolledžiga ja õpilased on väga rahul.

“Kui järgmisest aastast alustame siseturvalisuse kutsesuunaga, siis on põhjust meie kooli tulla veelgi rohkem,” sõnas Raigo Prants. “Olles kursis nii politsei kui päästjate tööjõuvajadusega lähitulevikus, siis oleme kindlasti õigel teel ning kuna meil on olemas nii vabatahtlik päästekomando, kui ka tegutsevad abipolitseinikud, siis on antud juhul tegemist teatavas mõttes traditsioonide jätkamise ning arendamisega.”